Р ъководителят на Държавната здравна служба на Чехия Павел Бржезовски обяви днес, че подава оставка след няколко съобщения за нередности при разпределянето на ваксините срещу коронавируса, предаде ДПА.

COVID-19: Кои мерки отпадат от следващата седмица

Според новинарския сайт Seznamzpravy.cz 1000 дози от ваксините са били разпределени за служители на Държавната здравна служба и техни роднини, независимо от възрастта им.

Пробив: екипът на СЗО най-сетне е в Ухан

Разкритията предизвикаха остра критика от страна на опозицията, Петър Фиала от опозиционната Гражданска демократическа партия ги определи като скандал. „Възрастните граждани имат нужда от ваксинация, а администрацията имунизира своите хора“, каза политикът.

Ердоган се имунизира с китайската COVID ваксина

Освен това Чешкото национално радио съобщи, че пражка болница поставя ваксини на роднини на служители, когато в края на ваксинационния ден останат дози, изглежда, за да не ги изхвърли.

Според ваксинационния план на правителството само здравни служители, които са в близък контакт с пациенти с COVID-19, трябва да бъдат имунизирани първи заедно с гражданите над 80-годишна възраст и служителите в старческите домове.

Ще имаме дигитален сертификат след като се ваксинираме срещу КОВИД-19

Чехия досега е ваксинирала близо 70 700 души.

Днес бе съобщено, че са регистрирани 10 854 случая на COVID-19 за последните 24 часа, което е с 4000 по-малко от същия ден на миналата седмица.

Новият щам на коронавируса е установен и в Турция

От началото на пандемията в Чехия от COVID-19 са починали 13 856 души.