Ромската общност чества Василица

Ромската общност чества празника Василица, отбелязван от етническата група като началото на новата година. На места в страната тържествата продължават три дни. Празникът се възприема като семеен и се превръща в най-очакваното събитие за ромите, които на този ден отправят пожелания за късмет и благополучие.

Честванията имат за цел да покажат богатството на ромската култура и да разбият стереотипите и предразсъдъците към етноса, посочва Деян Колев, председател на ромската организация „Амалипе“:

„Масово се смята, че ромите са общност на бедни хора, изпаднали от обществото, необразовани. Между 2011 и 2019 г. процентът на ромите с висше образование се е увеличил шест пъти“.

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве. Предишната вечер във всеки дом се повтарят християнските ритуали от Бъдни вечер. 

„Това, което сме виждали в различни ромски групи, може да бъде видяно в старите български обичаи по време на Васильовден в началото на новата година“, допълва Деян Колев.

Сходството между българските и ромските традиции е не само признак за интеграцията на малцинствената група, но и повод за сближаване, отбелязва Колев:

„В нашето общество имаме нужда от построяване на мостове между различните общности“. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.