Д ържавният глава Румен Радев обяви датата на парламентарните избори.

Вотът ще се състои на 4 април 2021 г.

„Подписах указа за провеждане на изборите за 4 април, една седмица след първата възможна дата за избори“, заяви президентът, който направи обръщение към народа днес.

Мандатът на настоящето Народно събрание изтича на 26 март.

„Изборите придобиват съдбовно значение. Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателните комисии и за избирателната активност“, добави още той.

Радев отбеляза, че предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока.

Радев подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

„Очаквам законодателят да гласува и други не по-малко важни предположения – като гласуване по пощата на българите в чужбина, които ще бъдат силно затруднени дори в невъзможност да гласуват, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините“, подчерта той. 

Радев поиска и осветляване на изборната администрация на всички нива.

ГЕРБ призова Радев по-скоро да реши за изборите

Продължават консултациите при Радев за предстоящите избори

Марешки: Това не е в правомощията на президента

Хамид Хамид: Този модел в политиката е изчерпан

Как ще гласуват хората под карантина на изборите

Напрежение беляза консултациите при президента днес