Камен Калев: За мен е важно зрителите да имат диалог с филма

Юбилейното 25-о издание на „София филм фест“ ще започне след почти два месеца – на 11 март. Откриването ще е в зала 1 на НДК с българската премиера на филма „Февруари“ на режисьора Камен Калев. Лентата вече има международно признание – беше в официалната селекция на фестивала в Кан миналата година. Това е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, а в главната роля ще видим Иван Налбантов.  

Почти пет години минаха от началото на идеята до реализирането ѝ. Филмът е в три отрязъка от живота на един човек – за персонажа съм се инспирирал от живота на дядо ми, който цял живот е бил сред природата, с овце, предпочитал е да бъде извън селото. Взех спомени за живота му. Изградих много семпла драматургия… За мен е важно зрителите да имат диалог с филма, тоест, той да не разказва всичко 100%, а зрителят да участва, да има свободата да чувства“. Това сподели пред БНР режисьорът. 

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев. Творбата е копродукция между България и Франция

„Надявам се този период на пандемията, че няма да остави трайна следа и няма да промени безвъзвратно навиците на хората да бъдат сами в киносалона, да изпитат по особен начин това време“, сподели още Калев. 

Камен Калев е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 година, когато представя в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски). Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, стартират като проекти от София Мийтингс. И двата филма участват в „Петнайседневката на режисьорите в Кан“, съответно през 2009 и 2011 година. През 2014 година Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“. През 2020 година най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм. През ноември 2020 бе представен и в Токио, където през 2009 година Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“. 

Интервюто с Камен Калев можете да чуете в звуковия файл. 

Кадър от „Февруари“, снимка: „София филм фест“