П резидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се ваксинира в градската болница на столицата Анкара пред телевизионни камери на живо. Той призова турските граждани да последват примера му.

Ще имаме дигитален сертификат след като се ваксинираме срещу КОВИД-19

„Нашата цел е в кратък срок да ваксинираме колкото се може повече от нашите граждани. Започнахме успешно кампанията по ваксинирането, ще бъдат осигурени необходимите количества както от китайската ваксина, така и от други ваксини. Програмата, по която работят здравните експерти, е прецизна и ще има положителни резултати. Поздравявам всички медици за усилията, които полагат в борбата срещу пандемията“, каза държавният глава, цитиран от БТА.

В личния си профил в Телеграм Ердоган написа „Аз се ваксинирах“, илюстрирайки посланието си с усмихнат емотикон.

Ердоган пристигна в около 18.00 часа местно време в градската болница на Анкара, за да се ваксинира срещу Ковид-19 пред телевизионни камери с президентския ескорт и придружаван от многобройна охрана.

Новият щам на коронавируса е установен и в Турция

Синът му Билал, валията на Анкара, здравният министър Фахреттин Коджа и други високопоставени лица придружаваха президента. Часове преди събитието медиите непрекъснато информираха, че предстои Ердоган да се ваксинира.

Телевизионните камери показаха на живо как инжектират една доза ваксина на Ердоган в специална стая, оборудвана специално за ваксиниране в болницата. Ердоган бе с предпазна маска на лицето.

Коронаиврус ваксината: Ще имат ли имунизираните привилегии

Процедурата по ваксинирането на Ердоган ще се приложи отново след 28 дни. Толкова е интервалът за инжектирането между двете дози за китайската ваксина Синовак.

Смята се, че ваксинирането на Ердоган, което се извърши показно в най-голямата обществена столична болница, ще насърчи турските граждани да се ваксинират масово, особено сред привържениците му.

Денят в Турция изцяло премина под знака на ваксинирането с китайските ваксини Синовак, което започна тази сутрин в турските болници за медицинските служители, които подлежат на ваксиниране в първата вълна според програмата на турското здравно министерство. По данни на медиите през първия ден са били ваксинирани над 250 хиляди медици.

Ваксинирането в Турция се предвижда да се извърши на четири етапа. Засега са осигурени 3 хиляди дози от китайската ваксина Синовак, от която са договорени 50 млн. дози.

Но според редица експерти има риск ваксините да не стигнат, поради което здравните власти продължават усилията си за осигуряване на ваксини от различен произход.

Ваксините срещу ковид-19 – надеждата за 2021

Руската или американската ваксина срещу ковид-19