Европейските пазари в четвъртък отбелязват лек ръст, докато фючърсите в САЩ не отбелязаха големи промени.

Европейските пазари в четвъртък отбелязват лек ръст, тъй като инвеститорите насочиха вниманието си към импийчмънта на Доналд Тръмп, което го направи единственият президент на САЩ, който бе подложен на процедурата два пъти, и се съсредоточиха върху предложенията за стимулиране за справяне с COVID-19 кризата на избрания за президент – Джо Байдън.

FTSE 100 (^ FTSE) спечели 0,6% около 10,50 ч. в Лондон. Германският DAX (^ GDAXI) нарасна с 0,2% във Франкфурт, а CAC 40 (^ FCHI) също се повиши с 0,2% в Париж.

Фючърсите в САЩ не отбелязаха големи промени. Фючърсите на S&P (ES = F) нараснаха с 0,1%. Dow Jones (YM = F) остана плосък, а Nasdaq (NQ = F) спадна с 0.3%.

Въпреки че очакваме подробностите, знаем, че Байдън вече е казал, че подкрепя изпращането на чекове от 2000 долара (1464 британски лири), а изявление за разговор между Байдън, Пелоси и лидера на малцинството в Сената – Шумер, показа, че Байдън е решен да направи крачката за допълнително незабавно икономическо облекчение за семействата и малкия бизнес, финансиране за справяне с COVID-19 кризата, включително ваксинации, тестване, възобновяване на училищния процес и  подпомагане на държавни и местни работници от фронтовата линия“, каза Deutsche Bank в изявление на анализатор.

В сряда републиканци от Камарата гласуваха за импийчмънт на Тръмп, включително третият най-високопоставен член на партията – Лиз Чейни.

От четирите гласувания за президентски импийчмънт, които са се състояли в историята на САЩ, този в сряда получи най-много партийна подкрепа. Това се случва в следствие на нападението миналата седмица в Капитолия от поддръжници на Тръмп, които протестираха срещу загубата му на изборите. Тръмп е обвинен в подстрекателство към насилието, довело до призивите за импийчмънт.