САЩ ще изискват отрицателен тест за Covid-19 от всички пристигащи от чужбина

Съединените щати ще изискват отрицателен тест за Covid-19 за всички пътници, пристигащи от чужбина по въздух, съобщи във вторник „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на източници, запознати с вземането на подобно решение.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) потвърдиха новите мерки, разширявайки по този начин изискванията си за пристигащите от Обединеното кралство до всички пътници, влизащи по въздух в страната, включително американците, които се прибират от чужбина.

CDC каза, че всички пътници, пристигащи по въздух, ще трябва да направят Covid тест (антигенен или PCR тест) в рамките на три дни преди техния полет за Съединените щати.

Самолетните компании ще трябва да потвърдят негативни тестове за всички техни пътници на борда, чрез предоставените им удостоверения или чрез документи, че пътниците са излекувани от коронавирус съобщават още Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Ако пътник не предостави документ за отрицателен тест или за възстановяване от коронавирус или реши да не направи тест, съответната авиокомпания трябва да откаже качване на борда на този пътника.

Препоръчва се също така пристигналите в САЩ да направят втори тест 3 до 5 дни след тяхното пристигане в страната и да останат в къщи 7 дни след пътуването, което ще помогне за забавяне разпространението на Covid-19 в САЩ, посочва CDC.

Това разпореждане беше одобрено от CDC на 12-ти януари и влиза в сила от 26 януари 2021 г.

Подобно решение взе по-рано през деня и Ирландия.