Пускат безплатни филми за Деня на българското кино

Денят на българското кино ще бъде отбелязан днес с безплатни филми. 

На 13 януари преди 106 години е била първата публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“. 

16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години ще бъдат достъпни в една от най-големите родни платформи за видео съдържание. Лентите ще могат да се гледат безплатно от 4 следобед до полунощ. 

Сред заглавията са най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от Националния филмов център, така и чрез частно финансиране, каза директорът на Националния филмов център Жана Караиванова:

„С помощта на Столична община днес предоставяме възможността безплатно всеки да може да види над 40 български игрални и документални филми. Искам да отбележа, че те са безплатни за зрителите, но Националният филмов център и Столична община осигуряват заплащането на тези филми“.

На 13 януари 1915 г., в първото столично кино –  „Модерен театър“ – е била премиерата на „Българан е галант“ на Васил Гендов. Лентата е заснета за 6 дни на столичната улица „Славянска“ с филмов апарат, купен на старо от Будапеща. 

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години при бомбардировките над София по време на Втората световна война. Останали са само няколко кадъра.