К амарата на представителите прие резолюция, с която призовава вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани Доналд Тръмп от президентския пост, съобщи Асошиейтед прес.

Камарата отправи това послание към Пенс и Тръмп близо седмица след като гневна тълпа привърженици на президента нахлу в Капитолия, докато Конгресът броеше гласовете на Избирателната колегия за утвърждаването на победата на Джо Байдън на президентските избори.

Резолюцията на долната камара е символична, тъй като Пенс вече каза, че няма да се позове на поправката, даваща право на вицепрезидента и на мнозинството от кабинета да обявят президента за „неспособен“ да изпълнява функциите си.
Така Камарата на представителите ще гласува днес за импийчмънт на Тръмп само седмица преди встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Церемонията на 20 януари по встъпването в длъжност ще бъде охранявана от около 10 000 служители на Националната гвардия, част от които ще бъдат въоръжени, предаде Ройтерс.

Решението за засилената охрана бе взето, след като ФБР предупреди, че във Вашингтон са планирани протести преди инаугурацията, на които се очаква да има въоръжени хора.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви преди това, че няма да се позове на 25-ата поправка на конституцията, за да отстрани от длъжност президента Доналд Тръмп.

Пенс изпрати писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, в което нарича „политически игри“ опитите на демократите да го накарат да използва тази поправка, за да обяви Тръмп за негоден за изпълняване на президентските функции.

„Не мисля, че такова действие е в интерес на нашата страна“, каза вицепрезидентът.

„Съгласно конституцията, 25-ата поправка не е средство за наказание или за узурпиране“, каза Пенс и добави, че използването й „по този начин ще създаде ужасен прецедент“.

Тази поправка позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента за „неспособен“ да упражнява функциите си. При това положение вицепрезидентът встъпва в длъжност като и.д. президент.

„Миналата седмица не се поддадох на натиска, за да упражня власт, надхвърляща тази, дадена ми от конституцията, за да определя резултата от изборите. Няма да се поддам и сега на опита на Камарата на представителите да играя политически игри в толкова труден момент“, каза Пенс.

„Призовавам Вас, както и всички членове на Конгреса, да избягвате действия, които ще разделят още повече страната“, написа още Пенс. Той призова Пелоси да съдейства за успокояването на страстите момент, когато САЩ се готвят за встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на 20 януари.

Отрицателният отговор на Пенс гарантира, че демократите ще пристъпят още днес към разглеждане на обвинителния акт, според който Тръмп е извършил „подстрекателство към бунт“ на 6 януари, когато негови привърженици нахлуха в Капитолия.

Във вторник се проведе разпален дебат в Камарата на представителите на САЩ във връзка с усилията на демократите конгресмени да отстранят Доналд Тръмп от президентския пост.

Мотивът им е, че Тръмп е насърчил поддръжниците си да нахлуят в сградата на Конгреса миналата седмица, но президентът отрича да е извършил нещо нередно, предаде Ройтерс.

Най-малко трима републиканци, в това число третата в йерархията на Републиканската партия в долната камара Лиз Чейни, казаха, че ще гласуват за импийчмънт.

„Никога не е имало по-голямо предателство от страна на президент на Съединените щати по отношение на неговата длъжност и положената клетва към конституцията“, каза представителката на малкия консервативен щат Уайоминг.

„Ще гласувам за имийчмънт на президента“, каза Лиз Чейни, дъщеря на бившия републикански вицепрезидент Дик Чейни. Според нея Тръмп е „запалил пламъка на атаката“, извършена от тълпата негови привърженици.

Още двама конгресмени от Републиканската партия, Джон Катко и Адам Кизингър, обявиха, че ще гласуват за исторически втори импийчмънт на Тръмп, който ще напусне поста само след седмица.

Републиканските лидери в Камарата се въздържаха от отправяне на призив към конгресмените да гласуват против инициативата за импийчмънт и казаха, че е това въпрос на лична съвест.

Камарата възнамерява да гласува още днес по обвинителния акт, в който се твърди, че Тръмп е извършил подстрекаване към бунт.

„Това, което казах, бе напълно уместно“, заяви Тръмп пред репортери, когато отпътува за американско-мексиканската граница край Аламо, в щата Тексас.

Доналд Тръмп изглежда вече е абдикирал от поста си

Издълбаха „Тръмп” на гърба на жив ламантин, полицията разследва

Цензура ли е изолирането на Тръмп от социалните мрежи

Тръмп: Няма да отида инаугурацията на Байдън