Пандемията напомпа жителите в една десета от общините

В близо една десета от общините жителите са се увеличили през 2020-а. За прибирането в малките населени места помогна уплахата от заразата, завладяла света през последната година.

Синове и дъщери се прибират в бащините къщи и заради затворените бизнеси по света и у нас в големите градове. Хиляди българи са сменили адресните си регистрации в 21 от 256 общини. Част от тях са го направили още през първото извънредно положение, за да могат безпрепятствено да посещават селските си домове или вили. Някои останаха там цяло лято и се завърнаха чак през септември заради началото на учебната година. Сега с бума на заразените обаче тенденцията за преместване на село набира нова сила.

Във Варненско най-много нови заселници има в Аксаково, Аврен, Бяла, Ветрино и Девня. С разрастването на пандемията от коронавирус много варненски жители, които притежават извънградски имоти, предвидливо се преселиха от съображения за сигурност на село или в близките до града селищни образувания и вилни зони. Селата край Варна – Доброглед, Слънчево, Звездица, Константиново, кварталите „Галата“ и „Виница“ и вилните зони „Боровец“, „Ракитника“ и „Траката“ се очертават като най-сигурното и привлекателно място за живот. Докато доскоро хората ходеха там през почивните дни, сега предпочитат да се установят постоянно и са превърнали имотите си в хоум офис, като работят дистанционно по интернет. Тези миграционни процеси, които от началото на пандемията бяха временни, сега стават все по-трайни и ще продължат за в бъдеще, коментират местните кметове. Данните сочат, че ако през м.г. механичният прираст за община Варна е бил плюс 390 души, сега

преселението се е увеличило над два пъти

като тенденцията е към нарастване на желаещите да живеят извън големия град. В началото това са били предимно възрастни хора, но сега възрастовата граница се снижава.

От общините във Варненска област най-много нови заселници има в Аксаково, Аврен и Бяла, Ветрино и Девня. Вече има цели семейства, които трайно се установяват да живеят по селата, като голяма част от тях са сменили и адресните си регистрации. Много от новите заселници възстановяват наследствени стари къщи, други купуват добре уредени реновирани жилища, които доскоро са били собственост на руснаци и англичани.

Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, коментират брокери на недвижими имоти, които очакват тенденцията да се задържи и през следващите години. „Около Варна предпочитани са повечето места в радиус до около 30 км. Ръст на търсенето се наблюдава и в селата около големия град, както и в градчетата в областта, които са на половин – един час път от Варна. Може да се каже, че селските къщи бяха хитът на 2020 година. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти. Годината завърши с ръст от около 20% на продажбите на селски къщи“, коментират още от агенциите.

По-масово прибиране у дома от чужбина се наблюдава в Кърджалийско

935 души повече отчитат регистрите на ГРАО за областта.

Единствено в община Черноочене завършват по-малко жители изминалата година. Във Видинско единствено община Грамада със своите осем населени места е привлякла нови жители. Тези с постоянен адрес са се увеличили с 58 души през последната година.

Не липсват и случаи, при които постоянно живеещи в околните села са си направили настояща адресна регистрация в града, но те не са толкова много. В Добрич доста хора имат имоти по селата и не може да се твърди, че са се върнали да живеят за постоянно на село с изключение на лятото. Още повече заради дистанционното обучение те са принудени да са в града, тъй като на село няма добър интернет. Пък и през зимата виелиците в Добруджа често затварят пътищата към селата и няма транспорт.

COVID вдигна цените на къщите на село

Пандемията от COVID предизвика скок на цените на селските имоти в Търновско. Още през пролетта и лятото на миналата година голям брой търновци, чиито професии позволяват работата от дистанция, зарязаха града и се върнаха в наследствените къщи на баба и дядо по селата. Онези, които нямат селски имоти, но можеха да си позволят, пък си купиха такива, в които се преместиха да живеят със семействата си. Най-търсени са имотите в селата на до десетина километра от Велико Търново с удобни пътища до тях и изградена инфраструктура: Самоводене, Шереметя, Малък чифлик, Присово и в съседния град Дебелец.

Цените на имотите в тези населени места за няколко месеца скочиха с по над 40-50% и сега е много трудно в тях да бъде намерена селска къща за по-малко 25-30 хил. лв. Онези от гражданите, върнали се на село, които разполагат с повече средства, предпочитат да купят селски имот с всички екстри и удобства като подово отопление, локално парно, слънчеви панели на покрива, басейн в двора, механа и барбекю. Които не могат да заделят стотина хиляди лева за къща с такива удобства, предпочитат нещо по-малко и обикновено, като единственото условие е поне дограмата да бъде подменена. А санировката се смята за предимство, но незадължително условие.

Смятаното през първите години на демокрацията за тузарско селище Арбанаси от поне десетина години вече е отстъпило тази стара „слава” на Малък чифлик, известен като „болярския Ориндж каунти”. В „Чифлика” живеят някои от най-богатите бизнесмени от В. Търново, които са обособили свой тузарски квартал в североизточната част на селото. Цените на имотите в Малък чифлик често надхвърлят тези в Арбанаси. Едно от предимствата на „Чифлика“ е, че се намира на 2-3 км от В. Търново, като през почти цялото време се пътува по главния път София – Варна, който през зимата редовно се почиства и опесъчава.

Докато пътуването да Арбанаси е по тесен и стръмен път, за който през зимата невинаги се полагат достатъчно грижи. На 2 км от Малък чифлик, на главния път, се намира и село Шереметя, в което имотите също са търсени, макар и все още то да не е разкрило своя потенциал за развитие. В противоположната посока, на международния път Русе – Свиленград, пък се намира село Самоводене, което също се превръща в търсено за живеене извънградско място. Преди време тук местен жител бе обявил двуетажната си къща за половин милион лева.