К лиматолозите са установили, че през последната година океаните са погълнали рекордно количество топлина и натрупаната в повърхностните води топлинна енергия е достигнала  230 зетаджаула. Това предполага, че глобалното затопляне продължава да се ускорява. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Advances in Atmospheric Sciences“, пише „Фокус“.

„Океаните поглъщат повече от 90% от допълнителната топлина, свързана с глобалното затопляне. Следователно затоплянето на водите директно показва как протича този процес. Нашите наблюдения показват, че дългосрочната тенденция към ускоряване на затоплянето на климата продължава“, посочва един от авторите на изследването, Лидзин Чен, професор в Института физика на атмосферата на Китайската академия на науките.

Почти никой климатолог не се съмнява, че глобалното затопляне съществува и че то ще промени радикално лицето на планетата, ако повишаването на температурите не може да се задържи до около 1,5 градуса по Целзий над нивата от преди индустриалната епоха. Това се вижда не само от компютърните модели на климата на планетата, но и от данните от климатични спътници, наземните метеорологични станции и океанските шамандури.

Факти и лъжи за климатичните промени

Един от основните фактори, които забавят глобалното затопляне, е Световният океан. От предииндустриалната ера неговите води абсорбират около 90% от топлината и около една трета от въглеродния диоксид, който се отделя от промишлеността, автомобилите и други източници. Този процес не само забавя изменението на климата, но също така, както се опасяват учените, може да причини драматични промени в екосистемите на моретата.

Чен и колегите му изучавали подробно как океаните натрупвали топлина от средата на миналия век до 2020 година. За целта те са използвали климатични модели и данни от 3000 повърхностни и подводни шамандури и автономни проследяващи станции.

Анализът показа, че през целия период на наблюдение топлинната енергия във водите на Световния океан, се е увеличила с 380 зетаджаула. Повече от половината от тази топлина е била концентрирана в горните слоеве на океана, където до края на 2020 г. са се натрупали над 230 зетаджаула топлинна енергия.

Не вярвате в климатичните промени? А знаете ли, че…

Измерванията на учените показват, че топлината прониква и в дълбочина, главно в онези крайбрежни райони на Земята, които са разположени в близост до най-големите градове в света, включително близо до мегаполисите на източния бряг на САЩ, край бреговете на Югоизточна Азия, Япония и Аржентина. Този процес е бил особено активен през миналата година, в резултат на което океаните са абсорбирали с 20 зетаджаула повече топлина, отколкото през 2019 година.

Като цяло това е довело до факта, че поради повишаването на температурата на водата и нейното термично разширяване нивото на Световния океан се е повишило с около половин сантиметър. Предвид факта, че хидросферата реагира на глобалното затопляне с известно закъснение, през следващите години нивото може рязко да се увеличи. Освен това учените отбелязват, че ускоряването на процеса на натрупване на топлинна енергия във водите на океаните показва, че глобалното затопляне продължава да набира скорост.

Ще бъде ли 2020 г. най-топлата година досега

„Всички следващи споразумения за борба с изменението на климата и намаляване на антропогенните емисии от въглероден диоксид трябва да вземат предвид, че океаните вече са поели гигантско количество топлина и ще продължат да го правят в обозримо бъдеще, докато не намалим нивото на парникови газове в атмосферата“, подчертава Чен.