Евростат: Производството в България е с най-голям спад в ЕС спрямо година по-раноПроизводството в България отбеляза понижение през ноември спрямо октомври и най-голям спад в рамките на целия ЕС спрямо година по-рано, отчита Евростат.

Производство в еврозоната и в целия ЕС отбеляза доста по-силно от очакваното повишение през ноември благодарение на рязко възстановяване на производството на междинни и капиталови стоки, показват данни на официалната европейска статистика.Производството в рамките на целия ЕС нарасна през ноември с 2,3% спрямо октомври, когато се повиши с 2,0%, докато в еврозоната нарасна с 2,5% след растеж с 2,3% месец по-рано. По този начин европейското индустриално производство се повишава за седми пореден месец след драматичните понижения през март и април 2020 г., когато икономиката в Европа все още се намираше в шок от първата вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея национални локдауни на стария континент.

Основна причина за доста доброто повишение на индустриалното производство през ноември в еврозоната оказва силното нарастване на производството на капиталови и междинни стоки, съответно със 7,0% и с 1,5%. Докато производството на потребителски стоки за дълготрайна употреба се е понижило с 1,2%, на недълготрайни потребителски стоки с 1,7%, а енергийното производство се е свило с 3,9 на сто.

Разрастващата се втора вълна на заразата обаче накара някои правителства във водещи европейските икономики като германската да затегнат допълнително мерките през декември, обявявайки национални локдауни, които бяха удължени и през първия месец на 2021 г. с индикации мерките да не бъдат разхлабени сериозно дори и след този срок. Това предполага слабо икономическо начало на новата година.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.