В Италия започва мегапроцес срещу Ндрангета, има арестувани и в България

Стотици предполагаеми членове на най-мощната италианска мафиотска група ще бъдат изправени пред правосъдие в най-големия процес за организирана престъпност в страната от десетилетия.

355 заподозрени мафиоти и корумпирани служители бяха обвинени след продължително разследване на групата „Ндрангета“.Процесът започва в сряда и се очаква да продължи повече от две години, предаде BBC.

Той ще се проведе в специално модифицирана сграда в южната част на Калабрия, която е в сърцето на територията на Ндрангета. Очаква се над 900 свидетели да дадат показания, а обвинителният лист включва убийство, трафик на наркотици, изнудване и пране на пари.

Сградата, която преди е била кол център в град Ламеция Терме, е превърната в укрепена съдебна зала, за да има място за стотици хора, които вероятно ще присъстват на производството. От 1980 г. насам в Италия не се провежда мафиотски процес в такъв мащаб.

Смята се, че „Ндрангета“ контролира доставките на огромни количества кокаин, влизащи в Европа от Южна Америка и другаде.

Но дългият обвинителен лист за стотиците обвиняеми далеч надхвърля престъпленията срещу наркотиците. Включва мафиотско сдружение, убийство, опит за убийство, изнудване, наемане на заеми, разкриване на служебна тайна и злоупотреба с длъжност.

Кои са подсъдимите? За разлика от предишния процес, който продължи от 1986 до 1992 г. и беше насочен към голям брой семейства Коза Ностра в Сицилия, процесът в сряда е насочен само към една група, семейство Манкусо, която формира мощна част от разтегнатата мафия Ндрангета.

В изслушването ще бъдат включени политици, полицаи, държавни служители, както и предполагаеми членове и съучастници на тълпата.

Подсъдимият с най-голям профил е предполагаемият бос на клана Луиджи Манкузо, на 66 години, известен още като „Чичото“. За други обвиняеми се казва, че са с прякори като „Вълкът“, „Дебелия“ и „Блонди“.

Броят на обвиняемите се увеличава на повече от 400, когато се вземат предвид 92-та заподозрени, избрали отделен ускорен процес. Сред тях са Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор на партията Форца Италия, на бившия премиер Силвио Берлускони.

Г-н Пители отрича да е свързвал „Ндрангета“ със света на политиката и други мощни институции като съдилищата.

Повечето от обвиняемите били задържани при предзори в Италия, Германия, Швейцария и България през декември 2019 г.

„Това изпитание показва колко дълбоко е вкоренена „Ндрангета“ в обществото “, казва Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет.

Проф. Варезе предупреди, че процесът няма да сложи края на групата. „Можете да ги хвърлите в затвора, но ако не отстраните първопричините за това защо съществуват, те просто ще се възпроизведат“, каза той.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.