Българин в САЩ: Защо съм против гласуването онлайн и по пощатаКакво казах на конферентния разговор с президента

Имах възможността и честта, да участвам в конферентен разговор с Президента г-н Радев и Вицепрезидента г-жа Йотова на Република България. Основните теми бяха – българите зад граница, и тяхното участие в изборите за Парламент и Президент на България в условията на пандемия. Независимо, че около масата (видеостената) бяхме 10-на души с различно местоживеене и политически виждания, възможността граждани, да могат да говорят директно с Президента , е въпрос на достойнство на всяка една демокрация. Пускам този пост, преди да сте ме мярнали на някое видео, и… линчували ?Постарах се, в кратка 7-8 минутна презентация, от позицията на човек, който участва в избори от 1990(+1991, 1992, 1997,2001,2005, 2009…..2017.), и като наблюдател, и като член и председател на изборна секция, и като активист на партия, и като ИТ специалист, занимаващ се с e-Услуги от 1999г. като гражданин на две държави, да изложа своето за и против различните предлагани форми на гласуване в България, за българите в чужбина.

От 2001 г се боря за електронно/дистанционно гласуване. От няколко години, вече не съм на същото мнение. Светът, стана глобален и електронен, но и опасен, особено за държава като България, когато се говори за дистанционно гласуване. В гласуването трябва да има сигурност и отговорност, лично участие с доказване на право за гласуване.

От 2004 се боря за масово гласуване на българите в чужбина. Днес съм убеден, че право и възможност на глас трябва да имат образованите, заинтересованите и активните българи.

Не може човек, които живее далеч, но милее за родината си, чете, слуша, пътува всяка година до Несебър или Рила, да не може да каже мнението си за управлението в България. Но и не може гласуване за избор на държавно управление да се случва с две кликвания на мишката, между поръчката за пица и новото видео на Netflix, от човек, който не е стъпвал в България 10 години и няма понятие от събитията.

От 5-6 години организирам Консулски дни в Колорадо, но последните 2 години спряха. Държавата, която се борела за дистанционно гласуване – не може да осигури техника за пръстови отпечатъци за най-голямата диаспора с 300 000 + българи. Безумие. 40% от българите в САЩ нямат валидни български документи за самоличност.

Затова, в кратката си презентация през Президента г-н Радев, и Вицепрезидента г-жа Йотова, предложих следното:

1. Да се осигурят Мобилни консулски услуги за САЩ, от МВнР и Посолството, като в рамките на месец екип да обикаля всички градове с българи. Икономически изгоднo, ефикасно, бързо. Може да стане за 2 седмици, при желание. И 2 пъти в годината.

2. Да се сменят почивните дни на Консулствата, които почиват при всеки американски ИЛИ български празник.

3. Система за гласуване с предварителна регистрация и отваряне на секция по адрес, с участието на двойна защита чрез кредитна карта. Това ще осигури регистрацията да става само и единствено от лицата, притежатели на документите, а не случайни хора, добили достъп до масив с данни да регистрират желаещи да гласуват. Регистрираните да гласуват, получават плик с бюлетина, предварително я попълват и ЛИЧНО отиват в изборната секция, която може да е и отвън, и за 15 сек гласуват. Един вид улеснено DriveThru гласуване, по начина, по който се прави COVID тест тук.

В Америка, Франция, Канада. пощите са институция. Надеждна институция. В България – не са. Гласуване по пощата или машинно гласуване в България биха отворили Кутията на Пандора.

Убеден съм, че много от вас , които четат това, ще си кажат – ама аз никога няма да си продам гласа. Така е. Но не забравяйте, че има общности, където живеят по 4-5-20 души в една сграда, или няма пощенски кутии, хора, които пътуват и друг им взима пощата. При гласуването онлайн няма никаква гаранция, че местния тартор не седи до компютъра и казва кое и как. Има българи по света,, за които няколко банкноти са повече от достойнството им.

Затова:

4. Не на машинно гласуване.

5. Не на онлайн гласуване.

6. Не на пощенско гласуване.

7. ДА на лично, ангажирано гласуване за всеки българин по света.

8. ДА на видеонаблюдение на секциите по време на гласуването.

(От фейсбук)