Д а няма повече случаи като ваксинирането на общински съветници в Сандански, но да няма и разхищение на ваксини. Тези инструкции даде премиерът Бойко Борисов на министрите на заседанието на кабинета.

Той настоя организацията да се подобри и ваксинирането да става по-бързо.

„С идването на следващия ден, трябва да започва ваксинирането. Да няма такива оправдания „ами останаха две, вместо да ги хвърлим“, да по-правилно вместо да се хвърлят, да се поставят. Но на следващия в списъка, а не подобно случаи, каквито имахме. Колкото по-рано свърши пандемията, толкова по-добре, защото на месец се харчат огромни пари“, заяви Борисов,

Междувременно първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19 на американската фармацевтична компания „Модерна“ пристигнаха в България, посочва БНР.

„БулБио“ е единственото определено място за доставката на ваксината на „Модерна“ у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител.

Препаратът е по-лесен за съхранение от този на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Ваксината на „Модерна“ се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Всички РЗИ-та така или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми“, посочи Кирилов.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на „Модерна“.

Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Борисов ще обсъди утре с Националния оперативен щаб данните за заболеваемостта у нас и необходимостта мерките да бъдат променени.

„Всеки ден задържане означава допълнителни огромни пари, които вървят по посока на туризма, в туроператорски и какви ли още не бизнеси, с живи пари се подпомагат, а никъде не са планирани“, каза Борисов на правителственото заседание.

750 нови случаи на COVID-19, спад на хоспитализираните

Пристигат първите ваксини на MODERNA срещу COVID-19

ЕС води преговори с Русия за ваксината „Спутник“

COVID-19: Италия има нов „пациент номер едно“

Какво става с организма след COVID-19

Оздравелите с COVID-19 са четири пъти повече от новите случаи