Шефът на Департамента по национална сигурност на САЩ подаде оставка

Изпълняващият длъжността секретар на Департамента по национална сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка на фона на опасения за случаи на насилие по време на встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън след седмица. Ситуацията в Съединените щати остава напрегната след щурма на Капитолия миналата седмица, отнел живота на петима.

Шефът на Департамента по национална сигурност заяви, че подава оставка по процедурни причини. На поста на Улф застава Пийт Гейнър, който е администратор към Агенцията за извънредни ситуации. Според „Вашингтон поуст“ Улф не е споменал конкретно щурма на Капитолия като причина, но е посочил, че решението му е следствие на „случили се наскоро събития.“

Междувременно появяват се все повече информации за арестувани във връзка с щурма. Съобщава се и за разследвания на полицаи в Капитолия в търсене на отговор дали представители на органите на реда са били намесени или са показвали непорядъчна подкрепа към протестиращите.

Америка гледа с тревожност към дните около полагането клетва на Байдън като президент след появата на нови обезпокояващи клипове, показващи насилие в сградата на конгреса, в която привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха след като пробиха сигурността. Тръмп е обвиняван за подстрекаване на щурма. От записи се вижда побой над полицай, скандирания за „обесване“ на вицепрезидента Майк Пенс и обхождане на стаи за, както изглежда, намиране на законодатели.

Шефът на полицията във Вашингтон посочи, че един от подчинените му е бил на две мисии в Ирак и за този подчинен това, което е станало в конгреса е било по-страшно от времето му на бойното поле.

Властите призовават гражданите да избягват да пътуват до американската столица за встъпването в длъжност на Байдън, което е на 20 януари.

“Ако се страхувам за нещо, то е за нашата демокрация,” каза кметът на американската столица Мюриел Баузър и допълни: “защото в тази страна имаме фракции, които са въоръжени и опасни.”

И докато властите се опитват да направят всичко възможно да предотвратят бъдещи инциденти демократи в конгреса се готвят да задействат процедура по импийчмънт спрямо Тръмп като републиканци призоваха да не се стига до това в името на националното обединение.