Рекордна присъда за ревнивеца Стоян, убил жена си Стоянка във варненско селоВарненският окръжен съд призна за виновен 36-годишния Стоян С., за това че на 01.04.2019 г. е убил жена си Стоянка, с която живеел на семейни начала в село Ново Оряхово. Наложената му присъда е 18 години затвор при първоначален строг режим. Тя беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимия поиска съкратено съдебно следствие. В този случай не се разпитват всички свидетели и вещи лица, а се ползват протоколите за разпит и експертните заключения. Като граждански ищци бяха конституирани трите деца на Стоян и починалата и едно от децата на жената от друга връзка. 

Както „24 часа“ писа, Стоян С. живеел от 13 години на семейни начала с убитата, като помежду им често избухвали скандали на ревностна основа. Такъв бил поводът за поредния такъв в нощта на 31 март срещу 1 април 2019г. в дома им в село Ново Оряхово. Сред поредица от нападки и обвинения във взаимни изневери, Стоян нанесъл няколко удара на жена си, след което я душил. Двойката имала 3 деца, най-малкото от които на 8г. и по време на извършване на престъплението, децата спели в друга стая на къщата. След като извършил престъплението, Стоян С. заровил тялото на 44-годишната жена в двора на къщата, която обитавали и инсценирал изчезването й. На роднините на жената казал, че е избягала с друг мъж. Сигнал за изчезването й бил подаден на 2 април от нейния брат. По- късно близките се натъкнали на прясно изкопана дупка в двора, която им се сторила съмнителна. Открили тялото и вещи на убитата. Стоян С. бил намерен два дни след престъплението в гориста местност зад къщата с бутилка солна киселина, с която искал да се самоубие.За умишлено убийство, НК предвижда наказание от 10 до 20 г. затвор.
Пред съда, както и на досъдебното производство, Стоян  направи пълни самопризнания и изрази съжаление за извършеното престъпление. Обясни, че между него и жена му често избухвали скандали и взаимна размяна на удари, които ставали повод за сигнали в полицията и причина той да напуска жилището. Стоян С. е роден в Харманли, без образование, не работи, реабилитиран.
В пледоарията си прокуратурата подчерта свидетелските показания, според които причина за скандалите между двойката били връзките на Стоян с други жени. Това било повод 44-годишната жена да не иска да живее с него и въпреки, че е била пенсионер по болест да реши сама да се грижи за трите си деца. Защитата на Стоян С. наблегна на факта, че подсъдимият е направил пълни самопризнания и поиска наказание към средния размер предвиден в НК.

Стоян и Стоянка са живяли близо 18 години в тази къща, в чиито заден двор криминалистите намират трупа на жената.

Снимка : Албена Марашлиева

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.