П оройни дъждове и придошли реки в цялата страна, много язовири са препълнени. Метеорологичните условия провокираха извънредно заседание на Националния щаб за защита при наводнения.

От щаба увериха, че към момента няма проблеми с нито един язовир на територията на страната. „Всички язовири са под контрол. Няколко преливат през преливниците“, увери комисар Николай Николов.

Най-сериозна е ситуацията около София. Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов обясни, че най-сериозно е положението в село Мировяне. Река Блато е вдигнала много нивото. Наложи се да се строят диги, обмисля се частична евакуация на засегнати къщи. Екипите са в готовност.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза, че проблемите са основно в район Нови Искър и части от Надежда и Връбница. В с.Мировяне са били монтирани защитни диги.

В района на Община Струмяни е заплашен газопроводът България-Гърция. Това стана ясно след заседание на Националния щаб за защита при наводнения. „Прави се всичко възможно да бъде защитен. Работите, които са предприети, са задоволителни”, заяви главен комисар Николай Николов.

В Община Струмяни е въведен Общински план за действия при наводнения. Това каза областният управител на Благоевградска област Бисер Михайлов, цитиран от Агенция „Фокус“. Той обясни, че решението е взето, след като комисия е установила, че в района на село Илинденци има дига, която е започнала да ерозира от течението на реката. „Подчертавам, че дигата не е разрушена, но трябва да бъдат предприети превантивни действия, така че утре „Напоителни системи“, клон Струма – Места да започнат спасително – аварийни дейности по укрепване на дигата. Частичното бедствено положение е обявено в 17 ч.“, уточни той.

Бисер Михайлов подчерта, че е наредил 24-часово наблюдение на реките и язовирите, намиращи се в област Благоевград. В постоянна връзка е и с областните управители на Перник и Кюстендил. Извършен е обход около всички водни обекти в региона, за да се види къде са критичните точки, което ще позволи да се предприемат и съответните превантивни действия. „Към момента няма пряка опасност за здравето на хората. Нивата на реките Струма и Места са около праговете за високи води“, коментира още той.

Ситуацията в Перник е стабилна, въпреки обявеното частично бедствено положение, съобщи вътрешният министър. Залят е пътят Перник-Радомир. Той добави, че в страната има райони с нива на реките над нормалното, където обаче са организирани постове, които да ги следят. Там, където е необходимо, се извеждат хора от домовете им.

В Радомирско има наводнени няколко къщи, засегната е и помпената станция за питейна вода, уведоми още комисар Николов. „Ще се наложи ремонт на помпите и евентуално 2-3 жителите на града няма да имат водснабдяване от тази станция. Има и резервни места“, обясни той.

Министър Теменужка Петкова обясни, че в около 100 населени места има прекъснато електрозахранване. Те са на територията на Видин, Враца, Монтана и София област. Екипи работят на място за отстраняване на проблемите.

Транспортният министър Росен Желязков обясни, че три пътнически и три бързи влака не могат да продължат пътя си в момента. Осигуряват се алтернативни трасета на жп транспорта.

В страната няма бедстващи хора.

Прогнозите са, че дъждовете ще спрат, но ще застудее. Ще вали и сняг.

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира язовир „Студена“ заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. По време на инспекцията заместник-министър Николай Нанков докладва, че „Студена“ се изпуска контролирано от вчера. „Първо с три кубика в секунда“, каза още той.

Самият Борисов каза: „Пазете само хората, щетите ще ги покрием“. По думите му има Фонд за бедствия и аварии. Той отбеляза, че няма жертви и посочи, че материалните щети ще бъдат покрити. Министър-председателят отбеляза, че валежите са добре и за посевите.

Борисов даде разпореждания да се призовават хората да карат внимателно. „След този дъжд – да не заледи. Призовете хората да карат внимателно. Докато дойдат да опесъчат, тъй като нямаме камион на всеки метър, да не се направи беля.
Призовавайте бавно, внимателно“, каза още премиерът.

Той коментира и противоепидемичните мерки. Министър-председателят отчете, че те са най-меките в Европа и че страната ни се справя с пандемията по най-балансирания начин.

Частично бедствено положение в Перник, Трън и Радомир

Разпоредиха кризисен щаб заради нивата на язовирите

Сняг скова страната, къде има проблеми

Опасно време над България днес, започва застудяване