Над 1400 участници се регистрираха за онлайн форума „Кариера в България“

Над 1400 души се регистрираха за участие в онлайн форума „Кариера в България“, организиран от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

Събитието ще се проведе чрез платформата на Европейската комисия „Европейски дни на труда”. Регистрацията за участници и работодатели вече е отворена, тя е напълно безплатна и продължава до 17 ч. днес.

Над 1400 търсещи работа от България и чужбина вече са се регистрирали за участие в започващия в 11 часа форум, каза за „Хоризонт“ началникът на отдела за европейската мрежа за заетост „Юрес“ в Агенцията по заетостта Габриела Димчева.

„Защото има обявени над 360 обяви за работа с над 800 позиции по тях. Тези работни места са публикувани от множество различни работодатели. От работодатели в глобален мащаб, които наемат служители за офисите си в България, до по-малки фирми, търсещи хора в различни населени места“, каза тя.

„Секторите, за които се търсят служители, също са изключително разнообразни: офис-длъжности, финансови услуги, разнообразни позиции, в които владеенето на чужд език е водещо и разбира се, позиции за IT специалисти“, добави Димчева.

Представителите на социалното министерство и на агенцията ще представят онлайн информация за възможностите за започване или продължаване на професионална реализация в България, особености на трудовото и социално законодателство у нас, мерките за съчетаване на личния и професионалния живот, програми за стажуване, повишаване на професионалната квалификация, данни за условия на живот и работа в страната.

Работодателите ще имат възможност да презентират фирмите си и да заявят свободни работни места.

Участниците пък ще имат възможност да осъществят директен контакт с работодателите, за да се информират за предлаганите от тях работни места, както и да кандидатстват по обяви за работа, които в момента на сайта на събитието са над 250.