О питите да се отрече вот и да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева на срещата на президента Румен Радев с представителите на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Президентът Радев настоя за равнопоставена и ефективна предизборна кампания

Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените политически партии.

Караянчева посочи, че в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес и ще бъде опорочен вотът.

Румен Радев: Гласуване по пощата е напълно възможно

Тя заяви, че всичко това води до недоверие в изборния процес, до уронване престижа на институциите, до падане на избирателната активност, защото доверието на българските граждани се подкопава.

„Внушенията, че „ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, купи, прикрие резултатите“, допълнително бие по авторитета на институциите“, каза Караянчева.

„За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес“, заяви председателят на парламента.

Дариткова: Имаме законопроект, позволяващ гласуване на лица под карантина

Цвета Караянчева каза, че в последните дни Румен Радев е дал възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае или въобще представителство в парламента и те, по думите й, са се превърнали в упор на прокламирани идеи да се обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани.

„Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани“, каза Караянчева и апелира за по-спокойно говорене и за утвърждаване на авторитета на институциите.

Цвета Караянчева посочи, че изборите в България се провеждат по избирателен закон, който е от 2014 г. и който е развит в годините. Тя посочи също, че много порочни практики са били премахнати като допълни, че винаги има какво да се желае.

Кой печели и кой губи от отлагането на изборите

„Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се правят от институции, които си взаимодействат една с друга – ЦИК, МС, местната власт, партиите, неправителствените организации, българските граждани, които участват в секционните избирателни комисии, хората, които отиват да гласуват“, посочи Караянчева и допълни, че всичко това е един механизъм, който трябва да се отстоява.

Томислав Дончев призова датата на изборите да е известна колкото може по-рано

„Не мога да говоря от името на ЦИК, но добре познавам ангажиментите на различните държавни служби. Колкото по-скоро окончателно определите датата на изборите, това ще помогне за адекватната им организация“, каза Томислав Дончев на срещата.

„Предполагам знаете, че има действия от типа „обратен часовник“, които се включват от момента, когато е ясна датата, каза Дончев, като призова тя да е известна колкото може по-рано. 

ЦИК и президентът: Нужни са промени в Изборния кодекс

Радев от своя страна посочи, че приема призива и ще го направи, даже преди установения срок по Конституция.

Президентът определи срещата като конструктивна и като важна стъпка в повишаването на доверието.

След като обсъди вота с представители на ГЕРБ, държавният глава прие и депутати от БСП.

В началото на срещата лидерът на левицата пожела да се разсее внушението, че БСП воюва с президента.

„Не искам да разсейвам нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме давали повод, че имаме особено отношение или раздор с БСП“, уточни Радев.

Държавният глава акцентира върху това, че той и вицепрезидентът са издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия.