Двойно се е увеличил броят на ромските деца, които завършват училище

Двойно се е увеличил броят на ромските деца, които завършват училище през последните 10 години, показват резултатите от национално представително проучване  на социологическата агенция „Глобал метрикс“.

Проучването, възложено от фондация „Тръст за социална алтернатива“ е проведено сред над 4100 души в 140 населени места в страната и е посветено на образованието и трудовата реализация на ромите у нас през последните близо 10 години.

През 2019-а спрямо 2011 година делът на ромите, посещаващи училище,  се е увеличил във всички възрастови групи, но най-значително в гимназиалния етап при 15-18 годишните.

Делът на ромите с висше образование е нараснал шест пъти – от 0,4 на 2,6 процента. Делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред тези от тях, които са посещавали детска градина. 1/5 от ромските младежи обаче все още са с ниско образование.

Посещаемостта на детска градина оказва влияние и върху заетостта на ромите. Онези от тях, които са ходили на градина по-често, имат постоянна работа и разполагат с 30 на сто повече доходи спрямо другите в общността, сочи проучването.

Според данните в последните близо 10 години безработните роми намаляват с 18 на сто .

Дориана Басамакова от „Тръста за социална алтернатива“ обобщи:

„Образователните постижения в ромската общност се подобряват с времето, като по-младите бележат най-високи резултати“.