Второ писмо на омбудсмана до здравния министър във връзка с жалба от 500 граждани на Ловеч

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати второ писмо с препоръка до здравния министър Костадин Ангелов, във връзка с жалба от над 500 граждани на Ловеч относно  прекратяване на дейността на неотложния педиатричен кабинет в града, от началото на тази година.

От Регионалната здравна инспекция в Ловеч, които извършиха и проверка по случая, съобщиха че няма законово изискване общопрактикуващите лекари да осигурят  дежурен детски кабинет.

Подателите на жалбата обаче настояват за възстановяване на дейността на кабинета, поясни Антония Енчева:

„Доста помага на родителите в града. Ако се съгласят Лекарския съюз и педиатрите да съществува като платен, да си плащаме за прегледите“.

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Ловеч д-р Велислав Тодоров каза, че са  осигурили дежурен неотложен кабинет в почивните и празничните дни, но не и специализиран за деца,  въпреки че такъв е работил 15 години. 

„Става въпрос за преглеждане на деца, които са осигурени от държавата. Как си представяте да се организира кабинет и да се карат тези деца да плащат. Против закона не може да се върви“.

В писмото си до здравния министър омбудсмана Диана Ковачева настоява да бъдат обсъдени всички възможности за възобновяване на дейността на кабинета.

Ковачева смята, че закриването на действаща структура, в която до момента е оказвана  неотложна медицинска помощ на деца, предвид пандемията от Covid-19 и обявената в тази връзка извънредна епидемична обстановка, поставя децата в риск и нарушава техни права.