Частично бедствено положение в няколко общини в Пернишко

След Перник и Трън частично бедствено положение обявиха и в община Радомир. То ще действа за  7 дни.

Обилните дъждове и започналото изпускане на язовир „Студена“ нанесе щети и на територията на община Радомир.

„Струма“ прави един завой и минава почти през цялата община. Освен язовира, който се изпуска и чак днес получихме писмото, ние сме в същото положение от събота. Освен това имаме преливен язовир на Ярдиновци и на Конск и всичко идва при нас. Пробемът е да не допуснем пътищата да стават недостъпни, жп прелези, електросъоръжения, помпени станции и така нататътк“.

https://www.facebook.com/kali.nikolova.967
Наводнен двор в с. Ярджиловци (11.01.2021 г.)
Заради наводнени къщи се е  наложило да бъдат евакуирани жители на Батановци. По думите на кмета става дума за около 20 човека. Търсят се варианти за временното им настаняване.

Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, а в Трън бе обявено бедствено положение.

Бедственото положение в Трън е в сила от днес и със срок на действие 7 дни.

Река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения.

В момента се работи по отстраняване на щетите, каза директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник комисар Борис Борисов.

„Към момента се работи на няколко места и се възстановяват нещата. Квартал „Мурговица” беше откъснат. Там доскоро беше залят моста.

Разчистени са част от нещата, които са пречели за преминаването на водата и към момента има достъп до квартала.

Град Трън

Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата, но към момента наш екип работи там и отводнява.

Има и три залети къщи, но при тях трябва да се изчака да спадне нивото на реката, за да се отводнява. Това ни е най- критичното място в момента. На другите места има локални наводнения, но нищо фатално не е. В повечето случаи са засегнати земеделски земи“, каза комисар Борисов.

Частично бедствено положение е обявено в община Струмяни, каза областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов. Причината е, че в района на село Илинденци е ерозирала дига на река Струма.

Бисер Михалов поясни, че в община Струмяни е въведен общинският план за действия при наводнения. Комисия е установила ерозиралата дига в района на село Илинденци. Бисер Михайлов подчерта, че дигата не е разрушена, но трябва да бъдат предприети превантивни действия.

Утре от „Напоителни системи“ клон „Струма – Места“ започват спасително – аварийни дейности по укрепването й, каза още областният управител.

Няма опасност за жителите на село Илинденци, каза за БТА кметът на населеното място Илия Башлиев. Той поясни, че в проблемния район са земеделски земи.