Проф. Илко Гетов: Мерките трябва да останат поне до началото на масовото ваксиниранеБългарският имунизационен план е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с този на другите държави от европейския съюз. Недопустимо е поведение като това в Сандански и подобно нарушение на имунизационния план. Това каза пред Би Ти Ви българският член на Европейската агенция за лекарствата проф. Илко Гетов.

Бих посъветвал всички български граждани да прочетат много внимателно информациите за двете ваксини, публикувана на сайта на МЗ, и да изговорят всичките си притеснения с личния си лекар. Двете ваксини не се различават съществено в механизма си на действие От днес имаме разрешение да се извличат 6, а не 5 дози от едната ваксина, което означава, че още хора ще могат да се ваксинират.Според проф. Гетов задължително трябва да се прилагат две дози и да се спазват дните между двете дози, така както са посочили производителите. Имунитет се появява около 7-ия-10-ия ден след поставянето на ваксините, Ваксинираните не бива да променят поведението си дотогава и да спазват мерките. Вирусът винаги може да попадне в организма си, затова са мерките.

Частичните мерките не бива да се разпускат поне до началото на масовото ваксиниране. Те е добре да останат до края на февруари. Поне възрастните хора да бъдат имунизирани..

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.