Пристига „Бялата стрела“: Солун – Атина вече за 3 часа с влак

На 18 януари в Солун от Италия пристига „Бялата стрела“, която пътува с 200 км в час, с ресторант и бар. Един от петте влака от първо поколение с името „Бяла стрела“. Стартът ще се осъществи по маршрута Атина-Солун на 25 март по случай честването на 200-годишнината от революцията от 1821 г.

Влакът е напълно реконструиран и боядисан в цветовете на гръцката железопътна компания и ще бъде влакът ETR 470 n. 01 от TRAINOSE.

Главният изпълнителен директор на компанията професор Филипос Цалидис обяви, че новите влакове, които развиват скорост от 200 километра в час, ще се доставят постепенно, след като бъдат проведени проби на гръцката железопътна мрежа. Гръцки машинисти вече са в Италия, за да получат съответно обучение и докарат първия влак до Гърция.

Новите влакове ще имат девет вагона, единият от които ще бъде ресторант и бар. Ще имат три първокласни и четири икономични вагона. Всеки влак ще може да превозва над 600 пътници и ще включва високи стандарти и удобства по-добри от самолет за релаксиращо и бързо пътуване. Предвид условията на гръцката железопътна мрежа, която непрекъснато се подобрява, новите влакове ще могат да развият скорост от 160 километра и маршрутът Атина-Солун да бъде покрит за 3 часа и 1/4. Цената на цялата инвестиция за TRAINOSE достига 52 милиона евро.

Припомняме, че италианската държавна железопътна компания Ferrovie dello Stato приватизира гръцкия жп оператор TRAINOSE. Ferrovie dello Stato е третият по големина жп оператор в Европа.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.