Оранжев код за интензивни валежи от дъжд в 5 области, за другите – жълт код

Предупреждение от втора степен – оранжев код, за интензивни валежи от дъжд е обявено за днес за 5 области. Това са Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези области се очакват значителни валежи от дъжд, като сумарните количества могат да достигнат между 35 и 55 литра на квадратен метър.

За останалата част от страната кодът е жълт – за валежи от дъжд, а в Северозападна България – от дъжд и сняг.

Община Трън обяви бедствено положение, след като река Ерма излезе от коритото си в землището на Трън и наводни къщи и дворове.

Няма опасност от преливане на реки и язовири в София, има критични участъци в Нови Искър

В няколко столични квартала има сигнали за наводнени къщи. Екипите на пожарната продължават работа по отстраняването на паднали клони.

Сериозно беше положението преди обед в района на село Калотина, където жена беше евакуирана.

Министърът на вътрешните работи призова водачите да бъдат внимателни заради очакваното застудяване в следващите дни.

Един от кварталите на село Калотина също е откъснат от придошлите води на реката. Жена беше евакуирана в района, а властите наблюдават водоем, който е потенциално опасен.

В следобедните часове на деня нивото на водата в района на село Калотина спадна между 5 и 10 сантиметра.

От МВР още снощи предупредиха, че валежите ще продължат, а след това се очаква и сериозно застудяване. Вътрешният министър Христо Терзийски:

„Прогнозата е, че валежите ще продължат до сряда-четвъртък, а след това се очаква рязко падане на температурите, при което ще имаме още по-тежка пътна обстановка“.

Екипите на пожарната остават в готовност да реагират, ако обстановката се усложни.

Във връзка с обилните валежи и обявения „жълт код“ по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова се извършва непрекъснато следене на нивата на реките и язовирите на територията на Столичната община, съобщават от общината.

Няма опасност от преливане на реките и язовирите на територията на Столичната община. Започнало е контролирано изпускане на язовирите „Суходол 2“, „Иваняне“ и „Мрамор“.

Кметът Йорданка Фандъкова проверява на място ситуацията в Нови Искър в кв. „Кумарица“. Има повишение на нивата на реките. Към момента има три критични участъка в район Нови Искър. Екипите на „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община и „Напоителни системи“ са на място.

Всички реки на територията на София са с повишени нива, каза кметът Йорданка Фандъкова, която е на място и помага с организация на екипите:

„Има залети земеделски земи, има залети дворове на къщи в район Нови Искър, Мировяне, Требич, Желява. Издигат се изкуствени диги. Първата ни задача е да се намалят нивата на реките. Заедно с „Напоителни системи“ направихме прорез на река Блато, така че към момента започва леко да спада нивото“.

Три екипа на пожарната работят на терен в столицата, заради наводнените участъци от кварталите Нови Искър, Мировяне, Мрамор и Требич.

До момента в София са подадени над 20 сигнала са отводняване на приземни помещения на къщи и 6 сигнала за паднали дървета.

Наводненията са настъпили след преливане на река Блато, която е част от водосборния басейн на река Искър. Няма данни за пострадали хора. На територията на Софийска област се отработват седем сигнала за паднали дървета и 8 случая на наводнени къщи, основно около село Калотина.

Евакуирани са хора от една къща в Нови Искър.

Над 200 сигнала са подадени до момента в пожарната и Столичната община за наводнени къщи, паднали дървета и други щети вследствие на силния вятър и дъжда в Западна България. На места река Искър е излязла от коритото си.

В столичния квартал Курило има екипи на полицията, които отклоняват автомобилите да не преминават заради придошлите води.

Поради завиряване под моста в началото на кв. Курило в Нови Искър временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени по Околовръстния път.

По пътя от Костинброд до Сливница има залят мост, а реката е преляла и в района на пътя между Нови Искър и Курило.

Един от кварталите на село Калотина също е откъснат от придошлите води на реката в района. Екипите на пожарната са на място и отводняват заедно с екипи на общините.

От Областната дирекция на МВР в София потвърдиха пред „Хоризонт“, че има подаден сигнал за наводнени къщи в района.

Аварийните екипи отводняват критични места в Требич, Мировяне и с. Житен, като се изграждат на места и защитни диги.

Завиряване има под моста в „Нови Искър“ и в кв. „Требич“.

Няколко са критичните точки в квартал „Требич“, информира кметът на район „Надежда“ Димитър Димов:

„Имаме завирявания на няколко места, до банята в квартал „Требич“ и на входа на самия квартал „Требич“. Имаме наши екипи там. Най-неприятното е, че са много високи нивата на реките и връщат обратно в съществуващата канализация. Правят се диги, отводняват се улиците долу до банята. Надявам се да се изтекът реките, за да може да се нормализира положението“.

Аварийни екипи отстраняват паднали дървета и клони по пътя Бистрица – Железница, както и пътя за с. Плана.

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и столичната пожарна реагират на сигнали за паднали клони и дървета във връзка с валежите в София.

През нощта екипите на общината са се отзовали на 20 сигнала за завирявания и паднали клони.

Във Варна голямо дърво падна на входа на Морската градина. Авариен екип работи по отстраняването му

Дърво е паднало и в крайната дясна лента на автомагистрала „Хемус“ в посока село Приселци, област Варна. При инцидентите няма пострадали хора.

На седем сигнала за паднали дървета и клони са реагирали екипите на службата “Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин само за денонощие. Причината е натежалият мокър сняг.

Паднало дърво във Видин. Снимка БТА

Информация за проблеми службите продължиха да получават и тази сутрин. Има паднали дървета на пешеходни зони и детска площадка:

„Сутринта като видях, че са се обърнали на площадката с корените – в комплекс „Вида“, на детската площадка. Ей така – направо с корените“, разказа жителка на града.

Паднало е дърво и на алея в парка:

„Опасно е. Тук минават около 50 процента от града.  Просто е късмет, че не е имало никой тук“, каза видинчанин пред БНР.

Разчистването в града продължава.