Бързото хранене и куриерите най-печеливши през декември в Гърция

Заведенията за бързо хранене, предлагащи най-вече топли сандвичи, дюнери и други продукти за консумация „на крак“ и изпълняващи и поръчки за вкъщи, а също и куриерските фирми са отчели най-голям ръст на електронните плащания през декември в Гърция. Това става ясно от публикация в „Катимерини“.

При бързото хранене ръстът е с цели 90 на сто на годишна база, а при куриерите – с 69%. на трето място по нарастване на електронните плащания с 60% са ремонтите на компютри и друга електроника. Най-вече заради Коледа фурните и зоомагазините отчитат ръст от съответно 50% и 51%, сочи статистиката за последния месец на миналата година. Приключването на финансовата година пък е донесло на счетоводителите 405 повече плащания по електронен път.

При хранителните магазини и супермаркетите ръстът продажбите платени с банкова карта и през интернет са се увеличили спрямо декември 2019-та с 35%, а конкретно при търговията с ядки – с над една четвърт (26%). През миналия месец гръцките зъболекари са получили с 21% повече електронни плащания от декември по-миналата година.

Големите губещи са кината, които бяха затворени заради пандемията и при тях спадът на електронните плащания е 100%. При театрите понижението е с 97%. Сривът в туризма донесе по 87% по-малко е-плащания на хотелите и агенциите за пътувания, 82% – на безмитните магазини по летищата и пристанищата на страната. При продажбите на облекла спадът на е-плащанията е с 81%, а на обувки – с 60%. Ресторантите и баровете са отчели 70% по-малко транзакции по електронен път на годишна база, а спа и спортните центрове съответно 65% и 61%. С 40% е бил по-нисък електронният оборот за поръчки на обяви и реклами. С 51% са по-малко е-плащанията в търговията с аксесоари.

В сравнение с ноември се наблюдава увеличение на е-плащанията при покупка на аксесоари, козметиката, в аптеки, при медицинските услуги и телекомуникациите. Най-висок със 76% е нарастването на показателя в книжарниците.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.