Българите в чужбина искат гласуване по пощата

Представители на български организации зад граница се обявиха за гласуване по пощата на предстоящите парламентарни избори по време на видеоконферентен разговор с президента Румен Радев. Виртуалната среща е част от консултациите за провеждане на изборите, които организира държавният глава преди да насрочи дата.

„За първи път правим избори в условия на пандемия. Особено важно е да бъде гарантирано правтото на глас на всеки българин, независимо къде се намират по света.“. Това каза президентът Румен Радев по време на днешната консултация. В нея взеха участие наши сънародници, пребиваващи в 8 държави. Всички те споделиха мнението, че е трудно да се прави прогноза как ще се развие епидемичната ситуация

От Австрия икономистът Атанас Пеканов, който е и част от Стратегическия съвет към държавния глава, коментира, че новият щам на коронавируса създава допълнителна несигурност. Според него по-късното провеждане на изборите би трябвало да омекоти ситуацията.

Той разказа, че Австрия е оповестила ясно епидемичните стойности, към които се стреми, и въвежданите досега локдауни са помогнали за намаляването на заболеваемостта. Пеканов добави, че може да има проблеми със струпването на хора, а тук се явява възможността за гласуване по пощата. Госпожа Темел пък призова да бъдат разкрити повече секции.

От Великобритания се включи Мария Спирова, която активно участва в организацията на изобрите на Острова. Тя разказа, че в Лондон и областта, в която е съсредоточена българската диаспора, е в локдау. По думите й няма надежда, че месец март ще бъде добър за епидемологията на Англия.

Друг проблем е избирателният кодекс, според който във Великобритания трябва да бъдат разкрити 35 секции. Според нея те са крайно недостатъчни. Струпването на хора ще се увеличи, обясни Спирова и посочи, че струпванията нъвън строго се охраняват от полицията в Лондон. Според нея проблем ще създаде и практиката Външно министерство да командирова по един свой представител, като тук стои въпросът дали страната, в която българите ще гласуват, ще изиска карантина за дипломатите.

Спирова също подкрепи идеята за гласуване по пощата и коментира, че „за мнозина доверието в системата ще бъде по-голямо ако се изпращат до дипломатическите представителства“ вместо до България. Тя предложи изграждане на многомандатен избирателен район в чужбина.

„Време е да се помисли и за това как български граждани с двойно гражданство да могат да се кандидатират за народни представители“, каза още тя.

От представителите на българите в чужбина се чу и различно мнение. Например, от Германия Буташков коментира, че там пощенското гласуване отдавна се практикува, но след изборите в САЩ реномето им е намаляво и се чуват разнопосочни мнения. Представител от Испания пък обясни, че този вид дистанционно гласуване вероятно ще бъде причина за по-ниска избирателна активност.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.