Бурята "Филомена" в Испания отслабва, но проблемите остават

Бурята „Филомена“, която връхлетя по-голямата част от Испания с обилни снеговалежи и причини смъртта на най-малко трима души, започва да губи силата си в централната част на страната, но все още е активна в североизточната част на полуострова.

Прогнозата за днес е за студена вълна и на много места в Испания минималните температури ще са между минус 8 и минус 10 градуса в продължение на дни.

Голямото количество сняг все още предизвиква усложнения за мобилността, но министърът на транспорта Хосе Луис Абалос обеща, че след влаковете ще бъдат възобновени и полетите от летище „Барахас“, което бе затворено в петък. На този етап са изчистени две писти и самолетите могат да излитат, но все още не могат да кацат. Авиокомпаниите са призовани да реорганизират дейността си, за да извозят блокираните на летището пътници.

Затворени са над 690 пътища и около 150 второстепенни отсечки.

Правителството работи по варианта да се сформират конвои за транспортиране на храна, лекарства и ваксини, за да се гарантират доставките им навреме. Призовават се хората, които могат да си го позволят, да си останат по домовете и да не пътуват. С помощта на Гражданската гвардия се преместват изоставените по улиците на Мадрид закъсали автомобили.

Днес се очаква да пристигне доставка на още 350 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер-Бионтех“ и затова се подготвя алтернативно летище.

„Доставката е гарантирана“, категоричен е вътрешният министър.

Мадрид е един от най-засегнатите от бурята региони в страната. В събота имаше над 60 сантиметра сняг и около 1 500 шофьори трябваше да бъдат спасени от затрупаните автомобили.

Очаква се училищата да бъдат отворени най-рано във вторник. В останалите провинции все още не е ясно кога децата ще се върнат в клас.

Според министъра на транспорта след най-големият от половин век насам снеговалеж идва най-сложната фаза – почистването на три-четвърти от територията на страната.