Акад. Петрунов: Веднъж отворен, флаконът на ваксината да издържи до 6 часа„Ваксинацията трябваше да се почне с медиците, защото бяха първите, които оказаха помощ при пандемията“. Това каза акад. Богдан Петрунов по БНТ. 

„Хронично болните и възрастните са най-застрашени, но те са следващата група, но за да бъдат обгрижвани, трябва да има медицински персонал“, каза още той. Според него най-големите постижения на медицината са две – ваксините и антибиотиците.

Той определи случая в Сандански като психологически феномен.

„В продължение на десетки години не можем да имунизираме повече от 2-3% от населението, докато има страни с 60% имунизация. Сега изведнъж като дойдоха ваксините се оказаха голям интерес, страшен наплив, и много хора не можаха да се имунизират. Предвиждат се около 4.5 млн. ваксини да дойдат, което значи около 2.2 млн. ще бъдат ваксинирани, а с течение на времето, с регистрирането и на другите ваксини, ще се увеличи тази бройка. Ако искаме да се преборим с епидемията, без масова имунизация няма да стане“, каза още той, като съобщи, че се е имунизирал преди няколко дни. 

Според него веднъж отворена ваксината на „Пфайзер“ може да издържи до 6 часа.

„В рамките на 6 часа отвореният флакон, който е предназначен за 5 души, трябва да бъде изразходван. Ако е бил такъв случаят в Сандански, добре е било, че са направени ваксините и че не са загубени дозите“, обясни акад. Петрунов. 

Той определи като медицински и юридическо неправилно хипотезите за използването на само на една доза от ваксината.

„Всяко лекарство се разрешава за употреба по начина, по който е проведено клиничното проучване и може да се промени само с разрешение на производителя. Ваксината на „Пфайзер“ може да се приложи в 2 дози през 21 дни. Втората ваксина може да я отложим до месец. Всяко неблагополучие, което се яви в резултат в приложението на ваксината, ще бъде тълкувано като, че не е правилно била използвана. Не можем да променяме своеволно това“, каза още той.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.