Я вно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави – гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес.

Президентът Радев настоя за равнопоставена и ефективна предизборна кампания

Това каза президентът Румен Радев, цитиран от Агенция „Фокус“ по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с провеждането на предстоящия парламентарен вот.

„Дотук има консенсуси в редица граждански организации и партии за законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно“, допълни държавният глава.

Провеждането на избори по време на пандемия е възможно, смята Общественият съвет към ЦИК

Председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов бе категоричен, че трябва да се даде възможност за добра конкурентна среда. Той предложи времето в обществените медии за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност.

Борисов към Радев: Няма експерт, който да каже как ще се развие пандемията

Цветанов подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни. 

По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота. 

ЦИК и президентът: Нужни са промени в Изборния кодекс

Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото правителството и законодателят няма да успеят да се справят с новите предизвикателства в условията на пандемия. 

Продължават и днес срещите на държавният глава с извънпарламентарни политически партии на „Дондуков“ 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. В тях участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Вече има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени, касаещи на първо място гарантиране правото на избор на всички сънародници, които са в карантина и изолация; гарантиране правото на избор на нашите сънародници зад граница в условия на пандемия, където има държави с редица ограничения чрез дистанционно гласуване по пощата“, заяви Румен Радев по време на срещата си с представители на ПП „МИР“.

Президентът коментира, че има съгласие и за осигуряване на видеонаблюдение на изборния процес.

Той уточни, че то трябва да бъде реализирано както от страна на изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК, така и от членове на секционни избирателни комисии, наблюдатели и застъпници, които по думите му също да могат да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформяне на протоколите.

Румен Радев обобщи, че е необходимо разглеждане на изборното законодателство с цел даване на повече възможности за конкурентна среда на всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

Държавният глава Румен Радев констатира забавянето на здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден и допълни, че очаква и методиката за одитиране на машините. Той настоя държавата да осигури на членовете на секционните избирателни комисии /СИК/ и на гражданите, които ще гласуват, лични предпазни средства и констатира, че по въпроса за приоритетното ваксиниране на членовете на СИК има голям скептицизъм.

Симеон Славчев, председател на ПП „МИР“ предложи видеонаблюдението да е на целия изборен процес във всички секции, а не само процеса на броене на бюлетините.

Относно здравният протокол, Славчев настоя той да бъде съставен публично с участието на партиите и организациите, които ще участват в изборите.

Той също апелира за равнопоставеност на партиите пред медиите и гарантиран достъп до обществените медии. Славчев постави въпроса и за „противоконституционното“ избиране на „Информационно обслужване“ за органа, който да отговаря за данните от преброяването на резултатите от изборите. ПП „МИР“ настоява тази дейност да се възлага по Закона за обществените поръчки.

Освен това от партията предложиха създаването на Национален щаб за честни избори, в който да обедини всички политически партии, които са за честни избори и всички институции, отговорни за изборния процес.