Пулмолог: COVID пациентите трябва да се пазят от тромбообразуванеПациентите с COVID-19 трябва първо да бъдат спокойни, колкото повече е напрежението, толкова повече са симптомите. Моля да не се самодиагностицират и да не се самолекуват и не трябва да  бъде първият избор в първия ден антибиотикът. Всеки антибиотик си има своите странични ефекти, те потискат имунната система, влияят на микробиома. Още в първия ден трябва да се предпази човека от тромбообразуване, а не да се дава антибиотик, защото в механизма на заболяването няма бактериална флора. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова по Нова тв. По думите й на ден звъняли по 600 пациента за консултация.

Уредът за измерване на сатурацията трябва да се използва много внимателно – ако пръстът е студен, кислородът е малко и сатурацията пада, трябва също да се сменя често батерията му, обясни тя. 80% от хората преживяват леко инфекцията. 15% имат нужда от кислород и те попадат в болници за кислородолечение, но който може да си позволи кислородоконцентратор вкъщи, е по-добре да го направи. И 5% попадат в интензивни отделения.Всичко е въпрос на реакция на имунната система, затова хапче срещу коронавирус все още няма. Но в България имаме много възможности – в първия момент да реагираме с хапчето, което съдържа андрографолит. То не позволява на вируса да влезе в клетката и да се разпространява, смята д-р Ангелова.

По повод новината, че изследователи от Лайпциг са успели да блокират вируса със смучещи бонбони за гърло, Ангелова напомни, че и в България има такива – те са немски и се явяват като дезинфектанти в гърлото. Както и за хапчето на българския екип на проф. Свинаров, което също се смуче и в него са събрани онези витамини и антиоксиданти, които предпазват тялото от заразяване. Всяко хапче обаче трябва да се използва, когато има потребност от него, не трябва да се прекалява.

Нашата практика показва пациенти с отрицателни антигенни тестове, но клиниката им е типична за КОВИД. Трябва да се реагира, когато има симптоми. Започнахме да опознаваме заболяването. Много важен е начинът, по който е взет тестът. Едно време в една от моите презентации бях сложила снимка как се взема материал за коронавирус – човекът е легнал на леглото, главата виси надолу и тогава се взима проба, разказа д-р Ангелова.

Новините са мутациите на вируса водят до паникьосване на хората, а спокойствието е важно за имунната система. Състоянието й е важно за всички инфекции. Ако злоупотребяваме с алкохола, всички имунни клетки забавят своята функция и вероятността да се разболеем е много по-висока, предупреди още пулмологът. И каза, че тази година още няма грипна епидемия.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.