Предизборни консултации, връщане в клас и други теми от седмицата

През отминаващата първа работна за годината седмица общественото внимание беше приковано към консултациите, които президентът Румен Радев започна за изборите и последвалата размяна на критични реплики между държавния глава и премиера Бойко Борисов заради датата на предстоящия вот.

Пристигнаха още дози от ваксината срещу Covid-19, детските ясли и градини възобновиха работата си, подновени бяха присъствените занятия за учениците от първи до четвърти клас.

Датата на предстоящите парламентарни избори ще бъде определена с указ до края на януари – това стана ясно при консултациите, които президентът Румен Радев започна във връзка с вота. Държавният глава се срещна първо с министъра на здравеопазването професор Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев и ръководителя на Националния ваксинационен щаб професор доктор Красимир Гигов.

На консултациите председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев каза, че Изборният кодекс трябва да се промени, за да има гласуване на хора в изолация с мобилни кутии.

Румен Радев се среща и с извънпарламентарните сили. Той се видя с четири от формациите, започвайки с партия „Има такъв народ“,  „Изправи се.БГ“ и т.нар. Отровното трио, обединението „Демократична България“ и партия „Възраждане“.

Да не се насажда недоверие към машинния вот, призова на консултациите Радев.

Централният съвет на ДПС прие политическа декларация, в която се призовава избирателите да бъдат много отговорни към парламентарния и президентския вот. В нея се казва, че всички български граждани много отговорно трябва да участват в изборите и също, че, цитирам: „трябва да изберем истински обединител на нацията, а не партиен говорител, опонент и опозиция, просто разединител“.

Президентът определи като предвидима заявката на ДПС, че няма да го подкрепи за втори мандат.

БСП е готова за избори, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Междувременно Националният съвет на БСП изключи председателя на пловдивските социалисти Георги Гергов от партията. Активисти на БСП-Пловдив пък внесоха на „Позитано“ 20 позиция срещу изключването му. Новият председател на областната организация на БСП Пловдив е бившият кмет на Асеновград Емил Караиванов.

Влизаме в годината с най-ниския външен дълг в Европа, отчете премиерът Борисов. Той подчерта, че страната ни до момента успява по възможно най-добрия начин да преодолее кризата, предизвикана от Covid-19

Пристигнаха още 25 хиляди дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Отново работят детските ясли и градини. Подновени бяха и присъствените занятия за учениците от първи до четвърти клас. Учениците от 5-и до 12-и клас може да се завърнат поетапно в класните стаи от 18 януари.