Доц. Шиваров: Не бива да се правят опити за изпреварване на реда с ваксинитеВаксинирането е интелигентният начин за справянето с пандемията от COVID-19. Това заяви в „Тази неделя“ по bTV имунологът доц. Велизар Шиваров. По думите му обаче не е необходимо да се влага излишен драматизъм към ситуацията. 

Припомняме, че здравното министерство започна спешна проверка след сигнал, че в община Сандански са ваксинирани общински съветници в разрез с плана за ваксинация на медиците от първата фаза.Той обясни, че наличните ваксини срещу заразата са преминали през утвърдени практики и са с доказана ефикасност. „Не виждам основание за страх от ваксинация, при положение, че от другата страна стои неконтролируемо заболяване, което е с висока смъртност и висок риск от усложнения“, добави доц. Шиваров. 

Относно скандала в Сандански, където общински съветници се ваксинираха, въпреки че в момента тече първа фаза от имунизацията и право да получат препарата имат само медиците на първа линия, имунологът коментира, че не е изненадан. 

„В България винаги е съществувала идеята да изпреварим някого, но това поставя по-глобален въпрос. Ако мерките се спазваха, ако заболяването се контролираше и се разпространяваше по-бавно – ние щяхме да сме спокойни, че ще имаме достъп до качествена медицинска грижа и това не би принудило тези хора да търсят предимство“, каза още той. 

Доц. Шиваров допълни, че само след няколко месеца всички ще имат достъп до ваксините и не бива да се правят опити за изпреварване на реда. Имунологът посочи, че хората, които са се срещали с болестта могат да се ваксинират, но ако имат антитела в организма си – препоръчва да изчакат. 

„Ваксината насочва имунния отговор към точно определен фрагмент от вируса, който отговаря за неговото прикрепване. При вирусни заболявания високият титър на неутрализиращи антитела пречат на свързването на вируса с клетка-гостоприемник. Има доказателства, че одобрените ваксини притежават механизъм и за неутрализиране на заразени клетки“, обясни имунологът. 

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.