Чакаме първите ваксини на „Модерна“ на 13 януари

Първата доставка от 2400 дози от ваксината на “Модерна“ срещу Covid-19, ще пристигне у нас на 13-и януари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На сайта на ведомството вече е публикувана и кратката характеристика на препарата.

Американската компания е уведомила представителите на Националния ваксинационен щаб за решението си ваксината да пристигне у нас на 13-и януари след проведен видеоконферентен разговор.

Създадена е необходимата организация в държавната фирма „Булбио“ за приемане, съхранение и разпределение на препарата към регионалните здравни инспекции в страната.

По договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията-производител, „Булбио“ е единственото определено място за доставка у нас.

Ваксината на „Модерна“ трябва да бъде съхранявана при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите, тя може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни.

След размразяване ваксината не може да се замразява повторно.

До края на месец юли у нас трябва да пристигнат половин милион дози от нея, като основното количество се очаква през месеците април и юли – общо 440 000 дози, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Ваксината срещу Covid-19 на „Модерна“ получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата на 6-и януари.