Учителите в отпуска, ако не искат да се върнат в клас

Учителите, които не искат да се върнат в класните стаи, ще излизат в отпуска, обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова пред БНР. Педагозите ще могат да поемат и обучението в електронна среда на карантирани класове.

В същото време обаче има директори, които отказват да пуснат педагозите, които по една или друга причина се притесняват да преподават присъствено, споделят учители в социалните мрежи. Те дават и пример как директорка пуска учители в неплатен отпуск и преразпределя неговите часовете на преподаватели с различни специалности.

Михайлова припомни още, че от МОН са дали и възможност, ако в дадено училище има проблем с осигуряването на начални учители, то педагозите, които водят целодневното обучение, да ги заместват, тъй като задължителните часове за приоритетни. По думите ѝ това са временни ситуации и има възможност да се покрият липсите. Тя посочи, че има 2724 регистрирани в банката с резервни преподаватели, които могат да заместват отсъстващи учители. 1241 от тях са студенти. Има и учители, които в момента работят в друга сфера, както и пенсионери, вече напуснали системата, но са готови да се включат отново. Безработни учители също са се регистрирали.„Това е за цяла България. Тази цифра е разпределена по съответните региони.“, обясни Михайлова и уточни, че най-много регистрирани има в големите градове. В списъците с мераклии да заместват педагозите по време на пандемия присъстват специалисти по всички предмети от задължителната подготовка.

От неформалното обединение „Учители за безопасно образование “ изразиха Несъгласието си от връщането на учениците от начален етап още преди то стане факт. Те посочиха, че това би довело до нова епидемична вълна и би провалило предстоящото ваксиниране. Лилия Стоянова, която е член на обединението и администратор във фейсбук групата на „Учители за безопасно образование и ДО“ коментира, че с оглед на очакваната сезонна грипна вълна, когато училищата винаги се затварят, с колегите ѝ са изненадани, че сега се случва обратното „При положение,че предстои ваксинация на учители до края на януари и при поставянето ѝ човек трябва да е здрав как може да върнат присъственото обучение. Не може да се гарантира, че докато са в рисковата среда, тези колеги ще са здрави, когато им дойде редът за ваксинация.“, изрази притеснения на педагозите Стоянова.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.