Снежна буря удари Испания, отменен е полет София-Мадрид

Снежна буря, наречена Филомена, се разрази над испанската столица Мадрид и блокира хиляди шофьори в колите и камионите им. В столицата снежната покривка е невиждана от половин век.

С падането на нощта дебела снежна покривка блокира Мадрид. Много улици и шосета в и около града се оказаха непроходими, а мадридското летище бе затворено за полети. Засегнати са 400 пътища в централната част на страната.

Стотици автомобили са блокирани по пътищата. С 20 см снежна покривка и температури около нулата районът южно от Мадрид обяви най-висока червена степен на тревога за първи път от въвеждането на системата през 2007 г. Прекратено е движението на скоростните влакове, свързващи Мадрид с Валенсия и Аликанте. Рекордно ниска температура от минус 35,6 градуса бе измерена във Вега де Лурдес край Леон в Северна Испания.

В град Толедо властите призоваха на помощ армията за почистване на улиците.

Синоптиците прогнозират обилните снеговалежи да продължат и утре, докато бурята Филомена бавно се изтегля на североизток. 

На сайта на Летище София съобщават, че е анулиран полетът на „Уизеър“ за Мадрид от 15 ч.

Около 300 полета бяха отменени на испанското международно летище „Барахас“ заради обилния снеговалеж. Очаква се авиокомпании да пренасочат полетите си за кацане на други летища в Испания.

ЕПА/БГНЕС

Филомена взе две жертви в Испания. Спасителни екипи извадиха множество шофьори, попаднали в капана на зимата. Една жена почина, след като колата й беше блокирана заради излязла от коритото си река близо до Малага, южна Испания. Другата жертва е бездомен мъж, който е премръзнал до смърт. В Мадрид снежната покривка е най-голямата от 71-ва година. 

Червена степен на тревога е обявена в столицата и в още четири области заради очакваните обилни снеговолежи.