С нежна буря, наречена Филомена, се разрази над испанската столица Мадрид и блокира хиляди шофьори в колите и камионите им, тъй като много улици и шосета в и около града се оказаха непроходими, а мадридското летище бе затворено за полети, предаде „Ройтерс“.

Зимата се завърна, какво е състоянието на пътищата

Над 400 пътя, включително магистралите М-30- и М-40 са сред затворените поради снега и заледяването, съобщиха от местната пътна полиция. Жена разказа по испанската телевизия Ер Ен Е пряко от колата си, как е отишла да посети мъжа си в болница и от три часа е блокирана на пътя при едно пътуване, което нормално отнема не повече от 15 минути.

От Червения кръст разнасят храна на шофьори на камиони, блокирани на шосе А4 край Мадрид.

Идва застудяване, дъждът преминава в сняг

С 20 см снежна покривка и температури около нулата районът южно от Мадрид обяви най-висока червена степен на тревога за първи път от въвеждането на системата през 2007 г. Като предпазна мярка бяха затворени големите столични паркове, включително и „Ретиро“ край музея „Прадо“.

Прекратено е движението на скоростните влакове, свързващи Мадрид с Валенсия и Аликанте. Рекордно ниска температура от минус 35,6 градуса бе измерена във Вега де Лурдес край Леон в Северна Испания.

„Не идвайте тук!“ Хаос цари по заснежените местности в Германия

Около 300 полета бяха отменени днес от международното летище на Мадрид в Барахас заради обилния снеговалеж.
Летището днес няма да работи. Някои авиокомпании обаче може да пренасочат полетите си за кацане на други летища в страната.

Снежната покривка в Мадрид вече превишава 20-30 сантиметра. Очаква се цял ден да вали. Заради лошото време в столицата има много инциденти, свързани с повалени от натрупалия сняг дървета.

Сняг вали и в други части на страната. Подобряване на времето се очаква утре, а после от 11 януари ще има рязко застудяване в Испания.

Снегът обаче зарадва любителите на зимните спортове и по централния мадридски булевард „Пуерта дел сол“ можеха да се видят явно доволни скиори.