Проф. Йончев: В края на годината динамиката в световните премествания ще се възстанови

Случилото се в САЩ не може да бъде заметено под килима. Това е уникално, но за да го разберем, трябва да излезем от митовете. В анализ във вестник „Монд“ от днес се казва, че събитията от 6-и януари сочат, че САЩ са заплашени от етнически и расов конфликт, който е в безизходица. Аз съм съгласен с това“. Това каза пред БНР проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност. 

Според него новата администрация в Белия дом ще трябва да се съобразява с едно напрежение, което ще съпътства много от предстоящите решения. 

Той смята, че на Балканите САЩ ще имат като проблем номер едно турският президент

„Колата скърца по отношение на Ердоган. Той помпа мускули, показва амбиции, работи с една много широкоспектърна политика и държи страната му да показва образ на суверенно поведение… Вторият проблем на САЩ ще бъде свързан с по-обща мобилизация на Източна Европа около границите с Русия, ние сме „за“ това. Ще се държим добре – нищо ново, въпрос на интензивност само“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Йончев допълни: 

Виждам перспектива на развитие по проекта „Три морета“, тъй като инициативата влиза в геополитическия план за изолирането на Русия от останалия свята, включително и с военно присъствие“. 

По думите му в края на годината отново ще се възстанови динамиката в световните премествания на хора и капитали

„Това прави света друг и пандемията показва, че не можем да вземем общи решения и в собствените си либерални държави не можем да управляваме общността, защото хората станаха всеки сам за себе си и не слушат никого“. 

Експертът коментира и Китай: 

Китай е насочен към себе си и китайците са култура, която наблюдава какво правят другите, но не се интересува от експанзии извън своята зона на интерес. Китай превежда всичко на собствения си език и уважава онова, което притежава от хилядолетия насам. Обществото е управляемо, макар че говорим за гигантска общност“. 

Интервюто с проф. Димитър Йончев можете да чуете в звуковия файл.