Повдигнаха обвинение на собственика на дома, в който е убито детето от МездраЖандармерия в квартала, за да не се стигне до саморазправа между роднините на двете семействаМалко след 20:30 тази вечер е повдигнато обвинение на собственика на дома, в който загина осемгодишното дете от Мездра. Той е задържан с прокурорска заповед до 72 часа.

По първоначални данни 8-годишно момче е пострадало при инцидент с пиротехническо изделие и по-късно е починало. Вероятно е имало инцидент вътре в къщата на неговия приятел и след това е било изнесено навън, предположи баба му Олга, като каза, че съседка чула изстрел. 

Разследването установило, че 8-годишният внук е на ексдепутата Тома Томов – Тома Бориславов отишъл да си играе в къщата на свой съученик на съседна улица. Именно там, в дома на Димитър Й., известен в Мездра като Митко Бирата, се случил трагичния инцидент.

По първоначална информация детето е било нападнато от куче, но близките отричат тази версия и твърдят, че става въпрос за убийство. Около 16:30 ч. в петък детето било извикано от свое приятелче да си играят. След 30 минути жена съобщила на близките му, че го видяла да лежи на улицата, потънало в кръв, разказа Олга. По нейните думи другото дете се скрило в къщата, когато видяло близките на загиналия си приятел.

Престъплението е за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на държани огнестрелно оръжие и боеприпаси.

При оглед в дома били открити ловни пушки, ловен полуавтомат, ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани от бащата на детето домакин, но били съхранявани в разрез със закона в мазето на къщата. В джоб на яке е намерена кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка били наредени ловни патрони.

Мъжът беше задържан за 24 часа вчера. 

Досъдебното производство по случая е на специален надзор в Окръжна прокуратура Враца и в Софийската апелативна прокуратура.

Предстои извършване на множество експертизи, между които съдебно медицинска, балистична, химическа и психолого-психиатрична.

В квартала има жандармерия, за да не стигне до сблъсъци между роднините на двете семейства.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.