Открихме оръжие срещу затлъстяването, надяват се изследователи в САЩРезултатите от изследване на американски учени може би показват какво е оръжието срещу затлъстяването, което е проблем за все по-голяма част от човечеството. 

Мащабно проучване – проведено е сред 50 000 души, установи, че изгарянето на кафявите мазнини може да ни защити от множество хронични болести.Т.нар. бели мазнини съхраняват калории. Т.нар. кафяви изгарят енергия и учените се надяват, че в тях е ключът към съвременните терапии срещу затлъстяване.

Дълго време обаче беше неясно дали хората с повече кафяви мазнини наистина се радват на по-добро здраве. Една от причините за трудното определяне на тези хора е и фактът, че кафявите мазнини са скрити дълбоко в човешкото тяло.

Изследване на специалисти от болницата на университета „Рокфелер“, публикувано в сп.“Нейчър Медисин“ и проведено сред 52 000 души, сочи, че хората с регистрирани кафяви мазнини са по-малко склонни от другите хора да страдат от сърдечни и метаболитни заболявания – от диабет тип 2 до коронарна болест на сърцето, която е втората водеща причина за смъртност в САЩ.

„За пръв път това изследване разкрива връзка с понижения риск от някои заболявания“, каза преподавателят и лекар в университетската болница Пол Коен.

Кафявите мазнини се изследват от десетилетия при новородени и при животни, но едва през 2009 г. учените установиха, че ги има и при възрастни, основно около врата и раменете. Изследванията обаче се затрудняват поради факта, че този вид тъкан се открива единствено при изследване с ПЕТ скенер. „Тези изследвания са скъпи, а по-важното е, че използват радиация – обяснява Тобаяс Бешер, ръководител на проучването. – Не бихме искали да излагаме много здрави хора на това.“

Затова екипът анализира данните от изследвания с ПЕТ скенер на пациенти с рак, провеждани в лабораторията на Мемориал Слоун Кетъринг Кенсър Сентър. В резултатите от такива изследвания радиолозите винаги отбелязват кафявите мазнини, за да не бъдат обърквани с тумори.

При анализа на 130 000 резултата от изследвания на 52 000 пациенти екипът открива кафяви мазнини при близо 10 на сто от пациентите. Оказало се, че само 4,6 на сто от тях страдат от диабет тип 2 в сравнение с 9,5 на сто от пациентите без кафяви мазнини. При 18,9 на сто от пациентите с кафяви мазнини имало нива на холестерол извън нормата срещу 22,2 на сто от пациентите без кафяви мазнини.

Пациентите с кафяви мазнини страдат по-рядко от високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и коронарна болест на сърцето.

Учените тепърва ще изследват връзката на кафявите мазнини с тези състояния. Високото кръвно налягане е свързано основно с хормоналната система, а не е ясно какво свързва кафявите мазнини с нея.

„Обсъждаме възможността тази тъкан да прави доста повече от това да поема глюкоза и да гори калории, като вероятно тя участва и в хормоналната сигнализация към другите органи“, коментира Коен.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.