Задържаните за подкуп полицаи в Сливо поле остават за постоянно в арестаОкръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста тримата полицаи от Сливо поле, които бяха задържани за подкупи.

Мерките им за неотклонение бяха гледани този следобед в три отделни заседания.Според определението има опасност те да се укрият, да въздействат на свидетели и да попречат на разследването срещу тях за системно изнудване за пари на шофьори на главния път Русе – Силистра.

До момента има събрани доказателства за общо 28 подкупа от между 20 и 800 лева, взети от тримата служители на реда.

Автоконтрольорът Емил Моллов, младши инспекторът Назиф Ахмедов и командирът на отделение Борис Борисов, са наблюдавани близо 6 месеца, като за целта са използвани и специални разузнавателни средства. Отчетено е, че по време на техните дежурства намалели санкциите в района на Сливо поле.

Тримата излизали на смяна със служебни коли без камери и рекетирали предимно чуждестранни шофьори, като им заявявали, че единствения начин да продължат по пътя си е ако платят глоба на място.

От прокуратурата обясниха, че 44-годишният Борис Борисов е обвинен за 12 подкупа, 41-годишният Назиф Ахмедов за пет подкупа, а Емил Моллов на 41 години – за девет подкупа.

Днес беше оповестено още, че са предупреждавали и превозвачи за наличие на камери на пътя. Повече чети ТУК.

От държавното обвинение определиха поведението на тримата автоконтрольори като нагло, провокативно и арогантно. Петимата им адвокати обаче бяха категорични, че няма достатъчно доказателства за тяхната вина.

По думите на Борислав Българинов – адвокат на Борис Борисов, прокуратурата не е трябвало да обявява предварително някои данни от разследването, съобщи БТА.

Защитниците на обвинените полицаи обясниха, че определенията на Окръжния съд ще бъдат обжалвани пред Великотърновския апелативен съд.

Съдът не се съобрази с исканията на адвокатите за „домашен арест“. А определението за постоянната мярка „задържане, под стража“ подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

За престъплението законът предвижда от три до 10 години затвор, глоба – до 20 000 лева, както и лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.