Албанският премиер Еди Рама – посредник между Турция и Гърция

Премиерът на Албания Еди Рама се е нагърбил с ролята на посредник между Турция и Гърция, твърди албанската телевизия „Топ ченъл“, цитирана от агенция МИА.

Тя се позовава на „много сигурен източник от гръцкото правителство“, според когото премиерът Рама е поел ролята на посредник между Атина и Анкара.

Според него, днес албанският премиер ще предаде послание от Турция на Гърция, а гръцкият му домакин Кириакос Мицотакис ще трябва да реши дали приема посредническата роля на Еди Рама.

Според гръцките медии, посрещането на Рама в Анкара е било помпозно, а Ердоган си позволява това в редки случаи. Посещението на албанския премиер в Турция имало и своите послания, а именно Рама да приеме да бъде медиатор за постигането на евентуален договор между Турция и Гърция.

Според „много сигурен източник от гръцкото правителство“, изнесената информация е напълно достоверна.

На 6 и 7 януари Еди Рама беше на официално посещение в Турция, придружен от голяма делегация. По време на визитата бяха подписани пет споразумения, едното от които за създаване на Съвет за стратегическо сътрудничество на високо равнище. По време на съвместната пресконференция Ердоган и Рама подчертаха, че Турция и Албания отварят нова глава в отношенията помежду си.

Днес Еди Рама пристигна на официално посещение в Атина, по време на което е предвиден работен обяд с Кириакос Мицотакис, на който двамата премиери ще разговарят за по-нататъшната координация в съвместната борба с COVID-19, стабилизиране на стратегическите отношения, регионалното сътрудничество и европейската интеграция.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.