Mytilineos Group ще построи най-големия соларен парк в Гърция

Проектът е от съществено значение за енергийната трансформация на южната ни съседка

Mytilineos Group беше избрана от енергийната компания PPC да изгради най-големия соларен парк в Гърция, пише англоезичното издание „Катимерини“. Договорът включва извършването на проучването, строителните работи, инсталирането на панели и включването на парка към две 150-киловолтови подстанции в западната част на Егейска Македония.

Плановете са за изграждане на инсталация с капацитет от 200 мегавата край град Козани. Това ще бъде един от най-големите соларни паркове в Европа. Проектът е от съществено значение за енергийната трансформация на Гърция, защото регионът като цяло е зависим от въглища и изкопаеми горива за осигуряване на своите енергийни нужди.

В момента в региона работи централа с инсталиран капацитет от 30 мегавата, собственост на държавната РРС.

Плановете са строителството на мащабния проект да започне през март, като финансирането му вече е осигурено, допълва Energypress.

Според плановете звеното за възобновяема енергия на държавната енергийна компания PPC ще изгради 1,5 гигавата ВЕИ мощности до 2024 година. По този начин страната ще може да започне да спира въглищните мощности и да изпълни задълженията си по плановете за опазване на околната среда на ЕС.