Eвгений Дайнов: Америка може да изгуби статута си да вдъхновява за демокрация

Видяхме опити за спиране на една надлежно избрана власт да функционира. Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира пред БНР щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон преди ден. Според Дайнов докато Америка изглежда като всяка друга страна, тя би изгубила специалния си статут да вдъхновява хора, които се борят за демокрация в недемократични страни.

Политологът направи исторически паралел между действията на привържениците на сегашния американски президент Доналд Тръмп в Капитолия и случилото се в Русия преди век.

Момент от щурма на сградата на Конгреса  Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Той (Тръмп – бел. ред.) се опита да направи почти това, което направиха болшевиките през януари 1918 година. Тогава се свиква учредително събрание, което да преучреди Русия, защото вече не е монархия. Събират се хората, надлежно избрани, в Държавната дума, нахлува тълпа въоръжени лица и ги изгонва, казвайки – те, болшевиките казаха, че те са властта, вие се разкарайте, власт си имаме. Точно това е паралелът. В случая Тръмп „играе“ Ленин и казва – аз съм властта.“

Всеки лидер, съсредоточил прекалено много власт, се опитва да подменя реалността със своя версия за същата и да я наложи на обществото, смята Дайнов. „Това го правят и Хитлер, и комунистическите режими, всички такива диктатори, както и кандидат-диктаторите, какъвто беше Тръмп.“

Привърженици на Доналд Тръмп, изпълнили подстъпите към сградата на Конгреса, 7 януари 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Онзи, който е пригоден да бъде диктатор, налага със сила своята фантазия за света върху хората, които виждат света, какъвто е. Повечето лидери, „преяли“ с власт, тук не успяват. Особено това не е възможно в Америка, където властта е разпръсната между много институции и те функционират, както и има законов ред. Нещо, което в Източна Европа няма“, коментира проф. Евгений Дайнов в предаването „Хоризонт до обед“.

В последната повече от година обаче според Дайнов Америка започва да изглежда като страна, в която институциите не работят и обществените конфликти не се решават чрез институции и закони, а чрез пряко противостоене. Това по думите му нанася удар „върху самата концепция, въплътена в Америка – че е възможно да има демократично общество, което да се развива мирно“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.