Субсидията от 35 евро за турист, докаран у нас със самолет, се удължава до края на май (Обзор)Изплащането на субсидията от 35 евро на седалка в чартърен полет до България се удължава до 31 май. Това съобщи във Варна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.Субсидията се плаща на туроператорите, които докарват туристите, и изплащането ѝ беше разрешено от Европейската комисия през 2020 г. За да бъдат изплатени средствата, държавният бюджет отпусна 55 млн. лв., като изплащането стартира през есента, когато Европейската комисия нотифицира държавната помощ. Условието беше чартърните полети да са били в периода 14 май – 31 декември 2020 г.

От изявлението на вицепремиерката в четвъртък става ясно, че за помощта са кандидатствали 34 туроператорски фирми, от които са одобрени 20 и на тях са изплатени общо 3,5 млн. лв. С остатъка до 55 млн. лв. изплащането на субсидията продължава, като се обхващат всички пристигнали у нас със самолет туристи между 1 януари и 31 май 2021 г.

Вицепремиерката съобщи още, че вследствие на гласуваните през декември промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение на туроператорите и туристическите агенти се отпускат и безвъзмездни средства до 4% от техния оборот без ДДС през 2019 г.

Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги. Общата стойност на държавната субсидия е 51 млн. лв., с които ще се помогне на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност, каза Николова. Тя очаква с ваксините да се ускори рестартът на туризма.

От туристическия бизнес поискаха повече реклама на България и възможности за насърчаване на посещенията на руски туристи, което може да стане чрез облекчаване на визовия режим. Трябвало и целенасочена рекламна кампания на спа туризма у нас и инвестиции в тази инфраструктура

От бранша питаха и за възможността за издаване на ваучери за почивка, които биха помогнали. Те информираха още, че облекчения при плащането на местни данъци и такси биха подпомогнали финансовото им положение.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.