Гърция се измъкна от червената ковид-зона

Гърция се измъкна от опасната червена зона. Това показват новите данни за разпространението на коронавируса на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Центърът публикува редовна статистика за случаите на Ковид-19 на континента.

Поместената актуална карта показва, че в почти цяла Европа честотата на установените случаи на заразата за последните 14 дни на всеки 100 000  души население остава твърде висока. Има обаче и държави като Исландия, почти недокоснати от заразата – установените случаи на Ковид 19 там са едва 0.28 на 100 000 население.  Добре се представят Гърция и скандинавските страни, но без Швеция, чийто подход за справяне с болестта се оказа неуспешен.

14-day COVID-19 case notification rate per 100 000, weeks 52-53

И в Европа, и на други континенти, затягането на мерките отново е на дневен ред.

В Израел, страната коята засега е ваксинирала (на първи етап) най-голям процент от гражданите си,  последните усилия за ограничаване на разпространението на COVID-19 доведоха до решение на правителството за затягане на мерките, което беше одобрено от Кнесета. Новите правила влизат в сила в полунощ в четвъртък, 7 януари и ще останат в сила за най-малко две седмици, съобщава The Times Of Israel.

По време на блокирането в цялата страна училищата и детските градини няма да работят. Изключения правят само някои специални училища. Забранено е събирането на повече от петима души в едно помещение, което прави невъзможноба работата на синагогите. Позволено е събирането на открито до  10 души и до 5 на закрито.  (В момента 10 души могат да се събират на закрито, 20 на открито).

Всички офиси и фирми ще бъдат затворени, с изключение на тези от жизненоважно значение, като се очаква списъкът на такива предприятия ще бъде намален. Ограниченията ще важат и за професионалните спортове. Следващите поне 2 седмици няма да има нито спортни състезания, нито тренировки. Позволени остават само индивидуалните занимания със спорт.

Излизането навън е разрешено на разстояние до 1 километър от дома и само за закупуване на храна, лекарства и стоки от първа необходимост, както и посещение на лекар. Забранено е ходенето и приемането на гости. Броят на колите по линиите на градския транспорт ще бъде намален с 50%. Заведения за бързо хранене  и ресторанти ще могат да доставят храна по домовете на клиентите, но посещенията за взимане на храна за вкъщи са забранени.

Продължава да действа правилото, че  навън е позволено да се излиза на разстояние не повече от 1 километър от дома и само за закупуване на храна, лекарства и стоки от първа необходимост, както и посещение на лекар. Забранено е ходенето и приемането на гости. Броят на колите по линиите на градския транспорт ще бъде намален с 50%. Заведения за бързо хранене  и ресторанти ще могат да доставят храна по домовете на клиентите, но посещенията за взимане на храна за вкъщи са забранени.

Международното летище е отворено. Засега е позволено да летят за чужбина всички, които вече имат билет. Останалите трябва да се обръщат за разрешение към специална комисия, занимаваща се с изключителни случаи.

Според публикуваните официални данни, в момента в Израел има 64180 активни случаи, 3527 са починалите.  През последното денонощие са направени рекордния брой 129 711 теста, като заразени са се оказали 6.2%, а починалите са 32-ма. През изминалия ден са проведени 129 711 теста (рекордна цифра от началото на пандемията).  В 6,2% от случаите е открит коронавирус.

В Израел  националната кампания за ваксинация срещу новия коронавирус стартира на 20 декември. Към 6 януари над 1,7 милиона израелци са получили първата доза ваксина на „Pfizer“.

 

В Обединеното кралство, на фона на стремително увеличение на инфекциите, премиерът Борис Джонсън защити пред Парламента решението си да въведе пълен локдаун в  в страната. Излизайки пред Долната камара премиерът увери, че става въпрос за победа в надправарата между ваксинацията и коронавируса, която ще спаси много животи, съобщава „Дойче Веле“, цитирана от БГНЕС.

Целта ни е да ваксинираме уязвимите хора за по-малко време, отколкото е необходимо на вируса да достигне до тях – каза Джонсън за мярката.  — Но за да спечелим това състезание трябва да дадем на армията си от ваксинатори възможно най-голямо предимство, като отново останем по домовете си„, добави той.

Джонсън заяви, че освен затягане ограниченията, включващо затваряне на училища, друга възможност няма. Отпускането на мерките ще бъде постепенно. Мерките ще бъдат преразглеждани непрекъснато и че ще има законово задължение да бъдат премахвани с изчезването на необходимостта от тях. „Намираме се на финалната права, но в резултат на новия щам, става все по-трудно“, призна премиерът.

Пионер сред  западните страни във ваксинационната кампания, започнала на 8 декември, Великобритания вече е ваксинирала 1,3 милиона души с ваксините на от „Pfizer / BioNTech“ и „AstraZeneca / Оксфорд“.

Великобритания обяви в сряда още 1041 смъртни случая с коронавирус, като за първи път от април и началото на пандемията насам  броят на ежедневните жертви надхвърли 1000 , предаде АФП. Според последните данни в Обединеното кралство са починали  77 346 души – страната е в най-черните  статистики в Европа заедно с Италия – с регистрирани 62 322 нови ежедневни случая.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.