И зпълнителният директор на Летище София Владимир Рапонджиев е подал молба за напускане. Това потвърдиха от Министерството на транспорта, предаде БНР.

Рапонджиев е представил лични мотиви. Той ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов директор.

Това решение обаче съвпада със скандала с поисканото голямо вдигане на таксите за обслужване на международните полети, което би довело и до сериозно поскъпване на самолетните билети. През октомври на сайта на Летище София се появи документ с подписа на изпълнитeлния диpeĸтop Bлaдимиp Paпoнджиeв, предвиждащ сериозни промени в тарифата за 2021 г.: например тaĸca „пътниĸ“ пo мeждyнapoднa линия да се увеличи с над 60% – от 7.27 нa 11.66 eвpo (за дете oт 3.64 нa 5.83 eвpo), а тaĸca „cигypнocт, ĸoятo cъщo ce изчиcлявa нa пасажер, да скочи почти двойно (с 94.6%), информира вестник Сега

След решението за поскъпване на таксите последваха жалби на три авиокомпании. След тях беше решено летищните такси за 2021 година, събирани от Летище София, ще останат непроменени, предаде БНР.

„Уиз Еър Унгария“, „Райънер Дезигнейтид Активити Къмпани“ и „България Ер“ са подали възражение против решението на летищния оператор за определяне размера на летищните такси за 2021 г., които са били завишени.

Жалбите са поместени на официалната интернет страница на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Подаването на жалбите означава, че решението на „Летище София” ЕАД не влиза в сила, уточняват от Министерството на транспорта.

Оттам посочват, че с подаването на жалбите се слага началото на производство, което се развива пред компетентния орган – ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация”.

По повод на подадените жалби ГД ГВА, в съответствие със закона се е произнесла с временно решение. Временното решение е мотивирано и е обявено на официалната страница на дирекцията на 11 декември 2020 г. То запазва размерите на летищните такси на последните нива от 2020 г.

Временното решение не подлежи на обжалване и ще се прилага до влизането в сила на окончателното решение.