Ф едералното бюро за разследване създаде уебсайт, на който да събира информация, снимки или видеокадри с образите и действията на онези привърженици на Тръмп, които щурмуваха сградата на американския Конгрес във Вашингтон снощи, предаде ДПА.

„ФБР приема данни и дигитални видеоматериали, отразяващи бунта и насилието в Капитолия и в района около сградата”, написа агенцията на уебсайта си.

Разследващите снощните събития ще могат да използват огромен доказателствен материал от първа ръка, тъй като

самите нарушители на обществения ред са пуснали видеокадри и снимки за щурма в социалните мрежи.

Много от техните лица са ясно разпознаваеми, защото те игнорираха изискването за носене на маски въпреки вилнеещата в САЩ пандемия от коронавируса.

А министерството на отбраната – Пентагонът – свика около 6200 членове на Националната гвардия от шест североизточни щата, които да помогнат на полицейския отряд, осигуряващ охраната на Капитолия, и на другите сили на реда във Вашингтон след снощните бурни събития в столицата, в които има загинали и ранени, предаде Асошиейтед прес.

Действащият шеф на Пентагона Кристофър Милър подписа заповеди, мобилизиращи за до 30 дни части от Националната гвардия в щатите Вирджиния, Пенсилвания, Ню Йорк, Ню Джърси, Делауер и Мериленд.

Според служител от министерството

националните гвардейци имат задачата да помогнат за обезопасяване на Капитолия и околния район до и по време на церемонията по полагане на клетва от новия президент Джо Байдън на 20 януари.

Гвардейците ще пристигат постепенно през следващите няколко дни. Те няма да бъдат въоръжени, няма да бъдат екипирани с облекло и атрибути за борба с безредици, каза служителят, пожелал анонимност.

Междувременно

бившият шеф на канцеларията на президента Доналд Тръмп – Мик Мълвейни, подаде оставка

от сегашния си пост като специален пратеник за Северна Ирландия, предаде Асошиейтед прес. „Не мога повече да работя така. Не мога да остана.“, каза той.

Така той се присъедини към нарастващия брой служители на администрацията на Тръмп, които се оттеглят след снощното насилие във и около сградата на Конгреса във столицата на САЩ. До уличния бунт се стигна след като Тръмп говори на масов митинг във Вашингтон, предизвикан от неговите безпочвени обвинения, че победата на президентските избори през ноември му е отнета чрез изборни измами. Насъсканата тълпа щурмува сградата на Капитолия, където по това време конгресмените окончателно удостоверяваха победата на новоизбрания президент Джо Байдън, и нахлу вътре.

Мълвейни каза, че е позвънил на държавния секретар Майк Помпейо, за да го уведоми, че подава оставка. По-късно той каза по телевизия Си Ен Би Си, че тези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош.

Кореспондентът на БНР Младен Петков разказа за NOVA

какво точно се случи в сърцето на Вашингтон.

„Вчера, приближавайки към Капитолия, виждах неща, които не съм очаквал да видя в САЩ. Останах шокиран!  Едно от най-силните неща, които ми направи впечатление, бе как знаме в подкрепа на Тръмп беше закачено на сграда, която се приема за храм на американската демокрация. Усетих решителността на дошлите”, каза Петков.

И определи вчерашния ден като един от най-мрачните дни в американската история. „Ден, който остави много въпроси без отговор и ден, който тепърва ще бъде тълкуван”, коментира още кореспондентът на БНР.

Може ли Тръмп да бъде отстранен от длъжност преди края на мандата си

Тръмп излезе с изявление за предаването на властта

Безредици в Капитолия, нахлуха привърженици на Тръмп

Четири жертви след щурма в Капитолия

Социалните мрежи блокираха Тръмп заради безредиците