Смущения с тока в Европа. У нас изключиха фотоволтаиците, за да го овладеятЗа смущения на тока в Европа, които са засегнали и България, съобщи Електроенергийния системен оператор.  То е възникнало в рамките на синхронната зона на континентална Европа, заради претоварване на електроенергийната система, което пък е довело до повишаване на системната честота у нас до 50,3 херца, а тя трябва да е 50. 

Претоварването е довело до нарушаване на електроснабдяването в някои части на България. Поетапно се възстановява прекъснатото електрозахранване на засегнатите потребители, съобщават от оператора.От ЕСО уточниха, че честотата е овладяна, като у нас диспечерите са разпоредили на ерепетата да изключат фотоволтаиците на средно напрежение.

Осведомени експерти казаха, че Балканите са се отделили от централната система, тоест електроенергийните системи не са били в паралел с европейската и това е станало заради аварии извън територията на нашата страна, най-вероятно на север от нас.При такива аварии  потреблението е по-голямо от производството и това води до вдигане на честотата. Диспечерските управления на България, Сърбия, Гърция и Румъния да работили в синхрон, за да се овладее разлюлаването на системата, като е бил ограничен и износът на ток.   

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.